latinica  ћирилица
15/05/2017 |  15:52 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Denis Bojić o dokumentarnom filmu "Lica Lafore" (VIDEO)

Film "Lica Lafore" dokumentuje sudbinu porodice Gajić i njihovu višegodišnju nadljudsku borbu za pronalazak lijeka protiv Laforine bolesti od koje su oboljele njihove dvije kćerke. Film će premijerno biti prikazan u Banjaluci, danas u 18.00 časova u Banskom dvoru.
Denis Bojić - Foto: RTRS
Denis BojićFoto: RTRS

Nakon što je sa filmom “Djeca“ ostvario veliki uspjeh, Denis Bojić dolazi sa novim filmom koji sa pravom donosi velika očekivanja.

Trebale su nepune dvije godine rada da dugo očekivani dokumentarni film, "Lica Lafore" ugleda svjetlost dana i da jedna od najsnažnijih priča o roditeljskoj borbi za život djeteta bude predstavljena javnosti. Film se i ovaj put bavi djecom, a autor Denis Bojić o tome kaže:

„Film karakteriše snažna, gotovo opipljiva emocija, a ono što povezuje oba filma jeste da se bave, svaki na svoj način, onima koji su esencija života - djecom. U ovom slučaju boreći se za život svoje djece Snježana i Vitomir Gajić posredno spasavaju život djece širom svijeta.

Može se reći i više od toga, jer će lijek za Laforinu bolest, po riječima vodećih svjetskih naučnika, sada je već izvjesno, biti na određen način efikasan kod šireg spektra neuroloških oboljenja, uključujući i ALS i Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

To znači da bi milioni ljudi širom svijeta u budućnosti mogli imati korist iniciranu borbom protiv Laforine bolesti, a da iza svega, dobrim dijelom, stoji napor jedne male porodice iz Banjaluke.

Produkcijski zahtjevan, film je sniman u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Kanadi ,Francuskoj, Belgiji, Srbiji i Hrvatskoj. Riječ je o trojezičnom filmu, radnja se paralelno odvija na srpskom, francuskom i engleskom jeziku.