latinica  ћирилица
17/05/2017 |  10:02 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Radnici "Mitala" napustili park "Mladen Stojanović" (FOTO/VIDEO)

Nakon odluke iz Skupštine da akcije RŽR Ljubije neće biti prodate, radnici Arselor Mitala vratili su se iz Banjaluke.
Radnici Mitala u parku "Mladen Stojanović" - Foto: RTRS
Radnici Mitala u parku "Mladen Stojanović"Foto: RTRS

Najavili su da će zadovoljstvo odlukom iskazati mirnom šetnjom u Prijedoru. Kad su jutros krenuli na protest, prvo damperima, a potom autobusimka, cilj im je bio da spriječe prodaju.

Oko 150 radnika "Arselor Mitala" odluku Narodne skupštine dočekali su u Banjaluci. U park Mladen Stojanović došli su da bi pozvali vlast da odustanu od prodaje akcija rudnika Ljubija.

- Ne vidimo ko je ta kompanija, ko su ti ljudi, imamo samo papirna obećanja,a  nasuprot tim papirnim obećanjima imamo konkretan posao - rekao je poslovođa proizvodnje Mital MPG Milan Đaković.

Rudarske mašine vraćene su na kopove, a policija nije dozvolila ometanje saobraćaja.

 - Nismo uspjeli, ne zbog toga što nismo htjeli, već nećemo da pravimo probleme ni organima reda ni da neko kaže da mi rušimo državu - istakao je vozač dampera Mile Đurić.

Predsjednik Milorad Dodik kaže, da je u RŽR -u Ljubija zaposleno deset radnika,te pita otkud na ulici danas njih stotinu.

- U RŽR-u radi deset radnika,odakle onda na ulici stotine radnika. Ko su ti radnici? Zašto oni izlaze na ulicu - treba neko drugi da ispita. Radnici koji štrajkuju glađu u Banjaluci nisu radnici RŽR-a, već nekog drugog preduzeća - dodao je Dodik.

Dodik je rekao da niko nije protiv radnika koji rade u "Arselor Mitalu", ističući da se ne prodaje ništa što je u vezi sa ovom kompanijom, niti se želi ugroziti status njihovih radnika.