latinica  ћирилица
17/05/2017 |  11:52 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Ivanov dao mandat Zaevu za formiranje vlade

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, koji je dodijelio danas lideru SDSM-a Zoranu Zaevu mandat za sastav nove vlade, izjavio je da je takvu odluku donio nakon što su obezbijeđene garancije za očuvanje unitarnosti Makedonije i poštovanje Ustava.
Ivanov povjerio mandat Zaevu (Foto: novatv.mk) -
Ivanov povjerio mandat Zaevu (Foto: novatv.mk)

- Prepreke za sastav vlade su odstranjene. Danas pristupamo ispunjenju člana Ustava za određivanje mandatara za sastav Vlade - rekao je Ivanov u kratkom obraćanju.  

- Garantujemo zaštitu ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Republike Makedonije. Garantujemo poštovanje nacionalnih interesa i poboljšanje životnog standarda svih građana. Garantujemo da će proces donošenja odluka biti u skladu sa osnovnim demokratskim principima i vladavinom prava ne dovodeći Makedoniju u potčinjen položaj od druge države - navedeno je, između ostalog, u izjavi koju je potpisao Zaev, ali ne i njegovi partneri koji ga podržali u formiranju parlamentarne većine - albanske partije DUI, Alijansa Albanaca i pokret Besa.

Zaev je rekao da "nijedan dokument, platforma ili akt suprostavljen gore navedenim stavovima ne može biti osnova" za vođenje politike u Makedoniji. Prema Ustavu, mandatar Zaev ima rok od 20 dana da parlamentu predloži sastav kabineta.

Zaev je zahvalio i naglasio da su odstranjene dvije prepreke za dodjelu mandata – on je dostavio potrebne garancije, a predsjednik Sobranja Talat DŽaferi je pisano obavijestio predsjednika države o formiranoj parlamentarnoj većini.

- Ne mogu da kažem da je kriza okončana, ali ovo će otvoriti put da se stvari odvijaju institucionalno - rekao je DŽaferi.

Najuticajnija makedonska VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koja će najvjerovatnije nakon 11 godina vlasti preći u opoziciju, pozdravila je dodjelu mandata Zaevu, tek nakon što je on, kako navode, odbacio tzv. "tiransku platformu". VMRO-DPMNE ocjenjuje da je Ivanov taj potez napravio tek kada je dobio čvrste garancije lidera SDSM da će se buduća vlada pridržavati Ustava i da nijedan dokument, posebno oni koji dolaze sa strane, kao što je "tiranska platforma", neće uticati na politiku zemlje.

Funkcioner te stranke Nikola Todorov izjavio je da je najveći doprinos tome pripada Ivanovu i njegovim naporima da istraje u svom principijelnom stavu da insistira i obezbijedi garanciju da o budućnosti Makedonije neće odlučivati deklaracije i platforme sačinjene u inostranstvu.

Napomenuo da je Zaev prvi makedonski premijer od kojeg je traženo da da pisane garancije da njegova vlada svojim postupanjem neće ugroziti najviše državne i nacionalne interese, te dodao da je to samo po sebi dovoljno da se shvate rizici u kojima je država. Ukazao je da koalicioni partneri Zaeva nisu potpisali garancije koje su dostavljene predsjedniku Ivanovu, već da je to učinio samo lider SDSM.

- Od danas, SDSM Zoran Zaev nosi sav teret odgovornosti, a svi znamo koliko malo vrijedi riječ lidera socijaldemokrata - rekao je Todorov.

U međuvremenu Građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju", koja je organizator masovnih protesta koji traju već 80 dana, podnijela je danas Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti izbora DŽaferija za predsjednika Sobranja. Bogdan Ilijevski je nakon predaje inicijative izjavio da je to samo još jedna u nizu istih zahtjeva koje su podnijete Ustavnom sudu, kao i da je to, kako je rekao, samo početak.

- Imamo i druge istance kojima ćemo se okrenuti ukoliko se Ustavni sud u konkretnom slučaju proglasi nenadležnim - rekao je Ilijevski o dodao da je to "pravna bitka" u kojoj oni ne traže ništa više od poštovanja Ustava i zakona.

Vladu bira Sobranje većinom glasova od ukupnog broja poslanika.

Novi mandatar je parlamentarnu većinu formirao sa strankama iz albanskog političkog korpusa – Demokratskom unijom za integraciju /DUI/, pokretom Besa i Alijansom za Albance i tako obezbijedio podršku 67 od ukupno 120 poslanika u Sobranju.

Izvor: Agencije