latinica  ћирилица
17/05/2017 |  21:44 ⇒ 22:02 | Autor: RTRS

Otvoren 20. Teatar fest "Petar Kočić"

Dvadeseti teatar fest "Petar Kočić" otvorio je večeras u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević, istakavši da je ovaj festival prilika da publika vidi šta pozorišta u okruženju pripremaju.
Otvoren 20. Teatar fest - Foto: RTRS
Otvoren 20. Teatar festFoto: RTRS

- Za nas gledaoce ovaj festival je značajan da, gledajući razigranost glumaca na pozornici, umaknemo od svakodnevice, političkih prepucavanja i dešavanja i da zaplovimo u svijet mašte kako bismo ovu sumornu stvarnost pretvorili u ljepotu pozorišne igre - rekao je Malešević.

On je naveo da su organizatori i selektori festivala i ove godine uložili veliki trud da publici predstave neka od najznačajnijih pozorišnih ostvarenja i opravdaju ubjeđenje i radost zbog novoga u teatarskom izrazu.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković rekao je da je ovaj festival prilika da publika u Banjaluci vidi šta je to novo u teatarskom izrazu.

- Ova naša svetkovina koja traje već 20 godina, dokaz je da i pozorište ima svoju budućnost i da može da istrajava samo sa ozbiljnim kulturno-kulturološkim, nacionalnim izrazima, koji garantuju kvalitet - rekao je Novaković.

Član žirija Aleksandar Pejaković rekao je da od ovog festivala očekuje da bude provokativno pozorište, koje će pokazati da Teatar fest može da se takmiči i sa većim pozorišnim festivalima.

U okviru Teatar festa "Petar Kočić", koji se održava do 24. maja, biće prikazano sedam predstava pozorišta iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Republike Srpske. Publika će moći da pogleda predstave "Samo ne u Švajcarsku" Narodnog pozorišta Srpske, "Moje dete" Beogradskog dramskog pozorišta, "Novo doba" Bitef teatra, "Pluća" Egzit teatra i Gradskog pozorišta Sisak, "Јesenja sonata" Grad teatra Budva i Ateljea "212", "Čuvari tvog poštenja" Gradskog pozorišta Podgorica, te "Trudna priča" Teatra "Komedija" iz Skoplja.

Izvor: SRNA