latinica  ћирилица
17/05/2017 |  21:55 | Autor: RTRS

Kojić: Cilj im je da se vremenom zaborave zločini nad Srbima

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da pravosudne institucije BiH upravljaju svim predmetima ratnih zločina, da je cilj da se zločini nad Srbima protokom vremena zaborave, ali da postoje dokazi i mogućnost da se podigne veliki broj optužnica.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je za "Sputnjik" rekao da je bila čisto protokolarna jučerašnja posjeta Sarajevu glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, kojem je predat spisak od 127 logora za Srbe u BiH, koje do sada još niko nije pominjao, niti je ko za zločine počinjene u njima optužen.

Prema njegovim riječima, žalosno je da se kaže, pa čak i da vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić prizna da se tek u posljednje tri godine nešto radi, jer se time u stvari pokazuje namjera, a ta namjera je bila protok vremena.

"Ne podižu se optužnice protiv visokih vojnih, policijskih i političkih funkcionera, već se procesuiraju niže rangirani funkcioneri; takođe se u sistemu kažnjavanja primjenjuju dvostruki aršini", napominje Kojić.

Kojić je rekao da postoji dobra saradnja sa određenim brojem postupajućih tužilaca, ali da saradnja treba da bude sistemska, jer su svi zločini istraženi.

"Institucije Republike Srpske podnijele su više od 1.080 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu ratnog zločina, dok je broj podignutih optužnica i procesuiranih lica mali", dodao je Kojić.

Kojić kaže da su iz ovog republičkog centra i ranije upozoravali da je cilj da žrtve i njihove porodice protokom vremena izgube povjerenje u institucije, da biološki nestaju svjedoci i počinioci krivičnih djela.

"Međutim, ne treba da gledamo samo sa te strane. Bez obzira na sve, ima dovoljno dokaza i postoji veliki broj predmeta gdje se može podići optužnica. Plašim se da je Tužilaštvo BiH samo deklarativno reklo da je pripremilo optužnice za 90 osoba. Vrijeme će pokazati. To smo i ranije govorili i izgubili smo i ono malo povjerenja koje smo imali. Volio bih da nas demantuju", zaključio je Kojić.

Izvor: SRNA