latinica  ћирилица
18/05/2017 |  15:26 ⇒ 17:28 | Autor: RTRS

U Šamcu osnovan Savjet za privredu (VIDEO)

U Šamcu je osnovan Savjet za privredu koji će se baviti stvaranjem povoljnog poslovnog okruženja, promocijom atraktivnih poslovnih lokacija, povećanjem konkurentnosti preduzeća i podsticanjem zapošljavanja.
Savjet za privredu Šamac - Foto: RTRS
Savjet za privredu ŠamacFoto: RTRS

Osnivanje Savjeta za privredu podržan je Projektom privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou, LAЈF, koji implementira Grupacija Svjetske banke u partnerstvu sa ambasadom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Izuzetni potencijali u poljoprivredi i maloj privredi, atraktivne lokacije, infrastruktura i administrativne olakšice za pokretanje biznisa ono je što opština Šamac može da ponudi investitorima.

Namjera je da se oživljavanjem privrednih kapaciteta stvore uslovi za nova radna mjesta i spriječi odliv radne snage.

"Opština Šamac mora napraviti strategiju kako ljude zadržati a da ne pričam kako ih privuć. Mi još uvijek, mi koji smo preostali provrednici i neke firme koje rade moramo dovoziti ljude iz Doboja, Modriče, vjerovatno sutra i Gradačca i okoline", izjavio je Marijan Mišić predsjednik Udruženja privrednika opštine Šamac.

Osnivanju Savjeta za privredu prethodilo je donošenje odluka Skupštine opštine o administrativnim olakšicama i smanjenju naknada za otvaranje firmi i renti za građevinsko zemljište i pojednostavljenju procedura pri dobijanju dozvola za rad. Osim toga, donesen je i pravilnik o podsticanju zapošljavanja. 

"Podstičemo zapošljavanje u proizvodnim, uslužnim i zanatskim djelatnostima, jednoktarno od 1.500 KM sa visokom i višom stručnom spremom, 1.000 KM sa srednjom i nižom stručnom spremom", rekao je načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević.

"Ovo je deklarativna podrška ali jasan signal i znak da svi oni koji žele raditi i investirati na području opštine Šamac da su dobro došli i imaće punu podršku opštinske administracije", ističe Svetozar Evđić, načelnik Odjeljenja za privredu opštine Šamac.

Uz podršku Projekta privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou LAЈF, u izradi je Vodič za investitore, na srpskom i engleskom jeziku, koji će predstaviti sve privredne kapacitete opštine Šamac.