latinica  ћирилица
18/05/2017 |  18:42 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Srpske organizacije: Postupak REKOM-a provokacija (VIDEO)

Organizacija pod nazivom Regionalna komisija za utvrđivanje istine o ratnim zločinima - REKOM, u centru najvećeg grada Srpske prikuplja potpise podrške, kako kažu, da bi se konačno stalo ukraj manipulacijama sa brojem žrtava u proteklom ratu.
Rekom - Foto: RTRS
RekomFoto: RTRS

Ništa čudno, da još prije nekoliko godina REKOM nisu napustile sve srpske organizacije, poručujući da ova komisija ne radi u interesu srpskih žrtava.

Zato predsjednik Republičkog udruženja porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović ovaj postupak REKOM-a smatra provokacijom.

Iz REKOM-a su još prije pet godina istupile sve ozbiljnije nevladine organizacije i udruženja iz Republike Srpske i FBiH koja okupljaju žrtve rata.

Preostalo im je jedino da stranim novcem na okupu drže nekoliko "slobodnih strijelaca" i uz pomoć volontera pokušaju da prevare nekoliko građana da im daju podršku, kažu predstavnici srpskih organizacija. To će, ističu, trajati sve dok im stižu basnoslovne donacije iz inostranstva.

"Oni žele da haške presude postanu istorijske činjenice. To nikako ne možemo prihvatiti jer znate da taj sud samo osuđuje Srbe, i štami trebamo jednostavno to da prihvatimo", izjavio je Nedeljko Mitrović, predsednik Republičkog udruženja porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Da je pokušaj oživljavanja propalog REKOM-a doživio fijasko u BiH, pokazuju i osude brojnih udruženja, nakon što je u Brčkom održana konferencija ove organizacije o zaštiti prava članova porodica nestalih osoba u BiH.

Za Srbe je, kako navode članovi srpskih udruženja nestalih, ova radionica samo još jedna u nizu obmana, kako bi se sakrio nerad i manipulacija sa identifikacijom i skrivanjem broja nestalih i stradalih Srba.

"Međutim mi imamo veliku nesreću, jer taj institut radi smo u korist jedne strane, dok su Srbi zapostaviti od tog dana i smatramo da je velika grešaka bila kada su enetietske komsije nestale sa svojim radom", smatra Marko Grabovac, član Savjetodavnog odbora u Insititu za nestale BiH iz Republike Srpske.

Predsjednik Republičkog udruženja porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović tvrdi da je u projekat REKOM od 2011. do danas uloženo više od 10 miliona evra stranih donacija.