latinica  ћирилица
24/05/2017 |  11:36 ⇒ 11:43 | Autor: RTRS

Vlada Srpske prva u regiji postala dio Majkrosftovog programa o bezbjednosti (FOTO)

Danas je u sjedištu Majkrosoft korporacije u Redmondu potpisan sporazum "Government Security Program" (GSP) sa Vladom Republike Srpske, koji dokazuje posvećenost Majkrosofta digitalnoj sigurnosti i privatnosti na nacionalnom nivou.
Potpisivanje ugovora između Vlade Srpske i Majkrosofta -
Potpisivanje ugovora između Vlade Srpske i Majkrosofta

Svečanom potpisivanju prisustvovali su, u ime Vlade Republike Srpske direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević, korporativni potpredsjednik za "Microsoft Trustworthy Computing Group" Skot Černi i direktor Majkrosoft BiH Omar Krivošija.

"Government Security Program" je kreiran 2003. godine za podršku razmjene informacija i napore vlada i međunarodnih organizacija da zaštite svoje građane i nacionalne infrastrukture od prijetnji i ranjivosti.

Danas je "Government Security Program" centralna komponenta u naporima Majkrosofta da izgradi povjerenje sa vladama širom svijeta kroz programsku platformu koja omogućava zemljama širom svijeta donošenje boljih i odgovarajućih odluka o tehnološkim pitanjima.

- Današnjim potpisivanjem sporazuma, Republika Srpska se prva u regionu pridružuje međunarodnoj koaliciji država koje prepoznaju i aktivno rade na prevenciji kibernetičkih prijetnji. Kroz partnerstvo sa korporacijom Majkrosoft, koja je najveći svjetski proizvođač softvera, Republika Srpska će u području informacione bezbjednosti biti prepoznata kao važan regionalni faktor i partner državama koje posjeduju značajne bezbjednosne kapacitete, uključujući SAD, Rusiju, Kinu, Veliku Britaniju i druge. Kao potpisniku ovog sporazuma u ime Vlade Republike Srpske, izražavam zadovoljstvo što je korporacija Majkrosoft prepoznala naše napore na podizanju svijesti i izgradnji sopstvenih kapaciteta iz oblasti informacione bezbjednosti, a čemu svjedoče izjave nekih od najviših predstavnika ove kompanije - izjavio je u ime Vlade Srpske Srđan Rajčević, direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske.

U Majkrosoftu čvrsto vjeruju da je sigurnost rada polazna tačka te da državne institucije moraju biti fokusirane na zaštitu, detekciju i brže odgovore na sigurnosne prijetnje.

Uz ovaj program se omogućava jače partnerstvo na pitanjima bezbjednosti informacionih sistema, kao i u oblasti edukacije između Majrosofta i korisnika vladinih servisa.

Danas "Government Security Program" koristi više od 40 vlada i međunarodnih organizacija širom svijeta, a Vlada Republike Srpske je prva vlada u regiji koja je postala dio programa.

- Naša posvećenost sigurnosti, transparentnosti i pouzdanosti ostaju glavni prioritet Majkrosoft korporacije, i svi svjetski događaji povećavaju važnost ovog prioriteta - izjavio je Skot Černi, potpredsjednik odjeljenja za Pouzdano računarstvo u Majkrosoft korporaciji i dodao:

"Majkrosoft je svjestan da je potrebno mnogo više od napredne tehnologije kako bi sigurnost, transparentnost i pouzdanost postali realnost u digitalnom prostoru. Kroz "Government Security Program" mi smo u mogućnosti da uspostavimo snažnija partnerstva između javnog i privatnog sektora širom svijeta i omogućiti vladama da donose odgovarajuće odluke o tehnologiji koju koriste".

Direktor Majkrosofta BiH Omar Krivošija istakao je da mu je izuzetna čast što je danas u sjedištu Majkrosoft korporacije u Redmondu potpisan sporazum sa Vladom Republike Srpske, a koji ima za cilj izgradnju i implementaciju sigurnije IT infrastrukture, u cilju zaštite građana i ekonomije.

- Јoš u martu prošle godine, Majkrosoft BiH potpisao je Memorandum o razumijevanju sa Vladom Republike Srpske u oblasti informacione bezbjednosti, a današnjim sporazumom Vlada Srpske se pridružila "Government Security Programu", koji omogućava saradnju sa Majkrosoftom na pitanjima edukacije iz oblasti informacione bezbjednosti, obezbjeđenja informacija i bezbjednosti informacionih sistema - dodao je Krivošija.