latinica  ћирилица
24/05/2017 |  14:30 ⇒ 14:30 | Autor: RTRS

Komić u Budvi: Јačati regionalnu saradnju u oblasti istraživanja i razvoja

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić istakao je danas u Budvi da je neophodno jačanje regionalne saradnje u oblasti istraživanja i razvoja na principu tolerantnog partnerstva zasnovanog na znanju, s ciljem privrednog, industrijskog i sveukupnog napretka i prosperiteta.
Јasmin Komić - Foto: RTRS
Јasmin KomićFoto: RTRS

On je ocijenio da, imajući u vidu relativno nisku naučnu produktivnost u Republici Srpskoj i BiH, većina istraživača sa ovih prostora nije dovoljno konkurentna u regionalnim i evropskim razmjerama, ali da postoje istraživačke grupe koje imaju odlične rezultate istraživanja publikovane u indeksiranim časopisima i dobru saradnju sa kolegama na regionalnom i svjetskom nivou.

"Želimo da dodatno osnažimo ove istraživačke grupe kroz podsticanje izvrsnosti u istraživanju. To je i definisano kao jedan od strateških ciljeva u nedavno usvojenoj Strategiji naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske za period 2017-2021. godine", rekao je Komić na Konferenciji ministara nauke zemalja u
zapadnog Balkana o temi povezivanja nauke i privrede.

On je dodao da se konkurentnost istraživača može značajno povećati intenziviranjem regionalne saradnje u istraživačko-razvojnom pogledu, kao što su postojeće inicijative Regionalnog savjeta za saradnju, regionalnih programa Evropske komisije poput Dunavskog prekograničkog programa ili Adriatik programa i slično.

Komić je napomenuo da tržište rada karakteriše nedovoljna apsorpciona moć i nedostatak tražnje za inovacijama, te da više nema velikih privrednih sistema, dok mala i srednja preduzeća nemaju dovoljan kapacitet za ulaganje u istraživanje i razvoj.

"Na visokoškolskim ustanovama nema sistemske usmjerenosti ka razvoju inovacija, niti postoji adekvatan sistem vrednovanja i nagrađivanja inovatora, odnosno upravljanja intelektualnom svojinom. Privreda ne ulaže u istraživačke centre koji podstiču razvoj inovatorstva. Kao posljedicu imamo nedovoljan nivo inovativnih aktivnosti, zastarjela tehnološka rješenja u privredi i nedovoljno kreativno prilagođavanje postojećim svjetskim tehnologijama", napomenuo je Komić.

On je istakao da je zbog toga izuzetno važno podsticanje i ulaganje u inovacije i komercijalizaciju znanja, te da je to jedan od najvažnijih zadataka u narednom periodu.

Ocjenjujući stanje nauke u Republici Srpskoj i njenu poziciju u odnosu na region, Komić je rekao da je neophodno stvoriti preduslove za podsticanje izvrsnosti u nauci i inovacijama, dijelom kroz stvaranje savremenog institucionalnog okvira, a dijelom povećanjem ulaganja.

"Svjesni smo da je to dugoročan proces bez garancija. Međutim, ovaj prostor suočava se sa dodatnim problemima, kao što su nezavršena tranzicija, postratni problemi i značajna socijalna davanja. Uloga poslovnog sektora u svim razvijenim zemljama je daleko izraženija nego u zemljama u tranziciji kao što je Republika Srpska i cijeli naš region", napomenuo je Komić.

Јoš ne postoji razvijena svijest, dodao je on, da istraživačka i inovatorska zajednica može biti kredibilan partner poslovnom sektoru, što za posljedicu ima skromna ulaganja u istraživanja i skromne rezultate.

Komić je ocijenio da je Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske veoma aktivno u regionalnim inicijativama na prostoru Balkana, kao i šire, na prostoru Dunavske regije, te izdvojio realizaciju Regionalne strategije inovacija i razvoja, naročito u pripremama za uspostavljanje Regionalnog centra za istraživanje i inovacije zapadnog Balkana, u kojima Ministarstvo učestvuje od oktobra 2013. godine.

Ključna misija ovog centra, rekao je on, jeste osnaživanje regionalne saradnje u oblasti nauke, tehnologije, istraživanja i inovacija, kroz direktnu saradnju i povezivanje naučnih ustanova, naučno-tehnoloških parkova, centara za transfer tehnologija, kao i naučnih centara izvrsnosti i drugih sličnih ustanova iz oblasti nauke i tehnologija.

"Iako je ova inicijativa aktivna već četiri godine, još nema značajnih rezultata zbog čega i ovaj današnji susret treba da bude dodatni podsticaj njenom aktiviranju", zaključio je Komić.

Izvor: Srna