latinica  ћирилица
24/05/2017 |  17:02 | Autor: RTRS

Izabran novi Sinod i imenovane nove vladike SPC

Sabor Srpske pravoslavne crkve danas je završio zasjedanje izborom novog Sinoda i imenovanjem vladika na upražnjena eparhijska mjesta.
Sabor SPC (foto: SPC) - Foto: RTS
Sabor SPC (foto: SPC)Foto: RTS

U novi Sinod - "crkvenu vladu", izabrane su vladike Milutin iz Valjeva, Јustin žički, Fotije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Sabor je donio odluku da i zvorničko-tuzlanski episkop Hrizostom od danas bude mitropolit dabrobosanski.

Episkop Fotije će iz Dalmatinske episkopije preći u Tuzlansku, umjesto Hrizostoma.

Vladika Atanasije Rakita će preći iz Bihaćko-petrovačke i preuzeti Mileševsku eparhiju koja je bila upražnjena, kao i Niška eparhija poslije izbora patrijarha, koju će sada preuzeti vikarni episkop Arsenije.

Episkop Antonije sa dosadašnje dužnosti starješine Podvorja SPC u Moskvi preuzeće i dužnost patrijarškog vikarnog episkopa.

Do promjena je došlo i u evropskim eparhijama pa će Sergije iz Njemačke preći u Bihaćko-petrovačku eparhiju, a vladika Andrej će pored Austrijske eparhije biti i administrator svoje dosadašnje eparhije.

Izvori novinske agencije Beta u SPC tvrde da u posljednjih deset godina nije bilo mirnijeg sabora od danas završenog. Oni navode i da je to bio najkraći sabor jer je završen poslije devet dana zasjedanja.

Izvor: BETA