latinica  ћирилица
24/05/2017 |  17:11 | Autor: RTRS

Malešević: Svake godine sve manje prvačića

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je danas u Gradišci da Ministarstvo još nema precizne podatke o tome koliko je prvačića upisano u narednu školsku godinu, ali da je svake godine sve manje učenika prvih razreda u osnovnim školama, zbog čega su u posljednjih 10 godina izgubljene skoro četiri velike škole.
Ministar Malešević u Gradišci - Foto: SRNA
Ministar Malešević u GradišciFoto: SRNA

- Rijetke su sredine u kojima se povećava broj prvačića. Osim u Zvorniku, uglavnom je manje ili približno isto upisanih učenika. Ne može se sa sigurnošći reći da će u narednu školsku godinu biti upisano više od 9.000 ili 10.000 prvačića, ali je sigurno da smo unazad 10 godina izgubili skoro četiri velike škole - istakao je Malešević novinarima.

Govoreći o upisnoj politici za srednje škole, Malešević je naveo da je Ministarstvo organizovalo konferenciju sa namjerom da se susretnu predstavnici ministarstava, škola, lokalnih zajednica i privrednici da bi se uticalo na to da se planira upis na zanimanja koja su potrebna privredi.

- U mnogim sredinama su prihvatili savjete, ali i u srednjim školama je smanjen broj učenika, pa se i one bore da nastavni kadar ne ostane bez posla, a manje vode računa da učenici treba da završe zanimanja koja ih neće odvesti na biro rada, već u preduzeća i ustanove - rekao je Malešević.

On je istakao da je Ministarstvo, težeći da zadovolji interes privrede, donijelo odluku da od ove godine ogledno uvede dualni sistem nastave za zanimanja obućar i stolar.

- Odredili smo škole za stolare, od kojih je jedna u Prnjavoru, a druga u Bijeljini, a dualni sistem nastave za obućare provodiće se u Derventi i Kotor Varošu. U ovim školama i za ova zanimanja biće povećan fond časova praktične nastave do 55 odsto - naveo je Malešević.

On je istakao da se u dualni sistem nastave ide oprezno zato što će povećanjem broja časova praktčine nastave određen broj profesora ostati bez punog fonda časova, a moguće je da neki ostanu i bez posla.

- Dobro bi bilo da možemo prepisati modele kao što su u Austriji, Švajcarskoj i Njemačkoj, ali naša privreda ne može da podnese takav sistem obrazovanja pa smo počeli da gradimo svoj dualni sistem - kaže Malešević.

Izvor: SRNA