latinica  ћирилица
25/05/2017 |  15:50 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

Bijeljina: Neprijatni mirisi sa Eko deponije svakodnevnica (VIDEO)

Neprijatni mirisi sa Eko deponije u Bijeljini i ovoga ljeta biće svakodnevica za oko trećinu stanovnika gradskog područja. Јedan od uzročnika zagađenja životne sredinje je neadekvatno postupanje sa otpadom životinjskog porijekla.
Bijeljina - otpad - Foto: RTRS
Bijeljina - otpadFoto: RTRS

U Eko depu, međutim, tvrde da su posljednji u lancu odgovornosti. Uslove propisane zakonom ne ispunjavaju ni proizvođači klaoničkog otpada, a zatim i prevoznici koji klaonički otpad dovoze u stanju raspadanja - odlaganje klaoničkog otpada nije adekvatno riješeno ni u drugim lokalnim zajednicama, potvrđeno je u Inspektoratu Srpske.

Mesne industrije, klaonice, mesnice, ribarnice, restorani, marketi, domaćinstva... svi su oni proizvođači animalnog otpada koji bi trebalo da se skladišti na zakonom propisan način, ali je praksa sasvim drugačija.

Većina klaoničkog otpada u Bijeljini završava na staroj deponiji kojom gazduje Eko dep. Oni, prema prema sopstvenom priznanju, nemaju adekvatne uslove za odlaganje i uništavanje ovog otpada.

- Prvo ne dobijamo otpad u stanju u kakvo mbi trebalo da bude. Otpad se prevozi u neadekvatnim posudama i prilikom transporta dolazi do curenja. Već se poprilično zagadi okolina prilikom samog transporta od mjesta preuzimanja do deponije i u tom smislu već se prave veliki problemi - navodi direktor deponije, Dragiša Marjanović.

U preduzeću Komunalac, kao najvećem operataru za odvoz smeća, potvrdili su da ni oni ne mogu da ispoštuju zakonom propisane uslove za odvoz klaoničkog otpada. Osim toga, uobičajena je praksa da se takav otpad u manjim količinima, iz ribarnica ili mesnica, uglavnom baca u obične kontejnere.

- Imamo ugovor samo sa ZP komercom i Meso prometom. Ostali vjerovatno otpad odlažu tako da ubacuju u kontejnere, a posao naših radnika nije da provjeravaju šta je tu, jer je to posao inspekcija - kaže direktor Komunalca, Milenko Vićanović.

Od gradske uprave, odnosno nadležnog inspekcijskog odjeljenje za sada smo ostali uskraćeni za odgovor o rezultatima kontrole i nadzora, ali ovo nije tema za jedan dan. Ljeto u Bijeljini tek počinje i teško da će se razlikovati od prethodnih.

- Nažalost, moram da konstatujem da se osjeti miris raspadanja životinjskog porijekla, sinoć smo obišli to područje i smrad se osjeti sve do Intergaja - kaže Dragiša Maksimović iz preduzeća Eko dep.

Bijeljina, međutim, nije jedina lokalna zajednica koja se suočava sa problemom odlaganja klaoničkog otpada, potvrđeno je u Republičkom inspektoratu.

U bijeljinskom Komunalcu ističu da je, iz njima nepoznatih razloga, bar trećina manje klaoničkog otpada u odnosu na prošle godine.

Podaci Eko depa su da se na staru neuslovnu deponiju zakopava prosječno dvije tone dnevno otpada animalnog porijekla. Uz to što se ovaj otpad neadekvatno odlaže, otvoreno je drugo, takođe problematično pitanje- gdje završava sav drugi animalni otpad koji se ne dovozi na deponiju ?