latinica  ћирилица
25/05/2017 |  15:58 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

Uskoro obnova srednjovijekovnog grada Vjenčaca kod Nevesinja (VIDEO)

Srednjovijekovni grad Vjenčac kod Nevesinja uskoro bi mogao biti obnovljen. Opština Nevesinje je zemljište na tom lokalitetu ustupila Eparhiji Zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, kako bi se u blizini crkve Sv. Đorđa sprovela arheološka istarživanja, uredio prostor oko crkve, a potom gradili turistički sadržaji.
Uskoro obnova srednjovijekovnog grada Vjenčaca kod Nevesinja - Foto: RTRS
Uskoro obnova srednjovijekovnog grada Vjenčaca kod NevesinjaFoto: RTRS

Ostaci srednjovjekovnog Vjenčaca nalaze se na jednom od najljepših vidikovaca u Hercegovini, u blizini novoizgrađene crkve Sv-Đorđa. Obnova starih i izgradnja novih sadržaja na ovom lokalitetu bile bi od velikog značaja za kulturni, turistički i privredni razvoj, saglasni su Nevesinjici.

Skupština opštine Nevesinje donijela je odluku da se Eparhiji Zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj ustupi zemljište zbog arheoloških istraživanja ostataka starog grada, uređenja porte novizgrađene crkve, ali i gradnju turističkog kompleksa, za šta su zainteresovani ozbiljni investitori.

Po idejnom rješenju gradila bi se tvrđava kao grad-hotel, otvorena ljetna scena, bioskop, šetališta i drugi sadržaji.

- Opština Nevesinje nema obaveza, osim infrastrukture. Potrebno je da se uvede struja, popravi put, a pitanje vode je problematično, ali ćemo i to riješiti. Time će potencijalni investitori imati infrastrukturu koju žele i koja zadovoljava standarde - kaže Milenko Avdalović, načelnik Nevesinja.

Cijeli kompleks nalazi se na nadmorskoj visini od 936 metara iznad nivoa mora i 70 metara iznad Nevesinja. Od 2015. godine, kada je izgrađena crkva Sv. Đorđa, ovo mejsto postalo je omiljeno izletište Nevesinjaca i turista.