latinica  ћирилица
25/05/2017 |  18:27 ⇒ 26/05/2017 | 07:45 | Autor: RTRS

Osipanje u redovima SDS-a; Problemi u banjalučkom GO (VIDEO)

Osipanje u redovima SDS-a nastavljeno je i danas.
Božidar Vasić - Foto: RTRS
Božidar VasićFoto: RTRS

Posljednji koji je razdužio partijsku knjižicu je doskorašnji član Glavnog odbora Božidar Vasić. Predsjednika ugljevičkog odbora stranke i načelnika opštine Vasilija Perića optužuje da je potpuno privatizovao odbor, netransparentno trošeći sredstva iz opštinskog budžeta. Tako je samo tri dana prije izborne skupštine SDS-a, situacija u ovoj stranci sve turbulentnija.

- Situacija u Ugljeviku mnogo je gora od one zbog koje SDS kritikuje vlast na nivou Republike Srpske - poručuje Vasić i dodaje da je isključivi krivac za to načelnik opštine i dugogodišnji predsjednik ugljevičkog SDS-a Vasilije Perić.

- Јa sam pokušao da se borim iznutra protiv toga, nažalost, nisam uspio, ali sada ću pokušati da se borim spolja - kaže Vasić.

Perić odgovara da je Vasiću samo trebao izgovor da napusti stranku i da odlazi za boljim obećanjima. Traži da vrati funkciju direktora Vodovoda. Sličnog mišljenja je i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

- Mislim da je gospodin Vasić imao nerealne ambicije, a SDS ne može da bude rob takvih nerealnih ambicija i motiva - ističe Govedarica.

Ipak, nesporna je činjenica da je Vasić treći istaknuti član SDS-a, koji je u kratkom vremenskom roku napustio stranku ili njene organe. Prije njega klub SDS-a u Narodnoj skupštini, napustila je Simuna Žakula, a ostavku na sve funkcije u stranci podnio je i Dragan Mektić. Svi su kao razloge naveli probleme u opštinskim odborima.

Problema, izgleda, ima i u banjalučkom Gradskom odboru. Izbor Mladena Kajkuta za novog predsjednika, za sobom je ostavio brojne repove, a veći broj članova tvrdi da je sve bilo namješteno. Nekima nije bilo ni dozvoljeno da prisustvuju Izbornoj skupštini.

Član banjalučkog SDS-a Nenad Marčetić rekao je novinarima da njemu i pojedinim članovima nije dozvoljeno prisustvo Izbornoj skupštini. 

- Sve je u gepeku odrađeno. Znači, ove skupštine nije ni trebalo da bude - rekao je Marčetić.

Kajkut odgovara: "Ako neko nije bio član skupštine, naravno da nije mogao da uđe".

S druge strane, Govedarica smatra da je sjednica Gradskog odbora bila veoma dobro organizovana, iako glasanju nije prisustvovao.

- Onog momenta kada su krenula glasanja i krenulo prebrojavanje glasova, nije više bilo razloga da sjedim tamo. Niti sam delegat, niti imam pravo glasa, niti sam bio u nekoj komisiji za brojanje - ističe Govedarica.

Na mogućnost ovakvih previranja u stranci još u oktobru prošle godine upozoravao je Ognjen Tadić, koji je u otvorenom pismu Glavnom odboru i sam podnio ostavku na sve stranačke funkcije. Tada je upozorio na lošu kadrovsku politiku i otuđene centre moći koji su željeli da upravljaju strankom.

- Mislim da smo se potpuno izgubili nakon Opštih izbora 2014. godine. Što je najgore, svako živ nam je govorio da smo se izgubili, a mi smo kao hipnotisani nastavljali dalje - naveo je Tadić.

Da li će izborna skupština u nedjelju smiriti strasti, ili otvoriti nove podjele? Prema izvorima Nezavisnih novina, za premoć u odlučivanju boriće se tri suprotstavljene frakcije. Јednu predvodi predsjednik stranke, Vukota Govedarica i generalni sekretar Igor Ostojić, drugom upravljaju Mirko Šarović i Nemanja Vasić, dok treću predvode Mićo Mićić i Darko Babalj.