latinica  ћирилица
26/05/2017 |  11:43 | Autor: RTRS

Uspješno okončano savjetovanje fondova

Predstavnici fondova penzijsko-invalidskog osiguranja u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Srbiji dogovorili su intenzivniju saradnju između nosilaca osiguranja na svim poljima, s ciljem maksimalnog zadovoljstva korisnika prava i osiguranika.
Fond PIO RS-Filijala Bijeljina - Foto: RTRS
Fond PIO RS-Filijala BijeljinaFoto: RTRS

Na Međunarodnim savjetodavnim danima Fonda PIO Republike Srpske, Federalnog zavoda PIO/MIO i Republičkog fonda PIO Srbije, koje je održano u Tuzli, pružana je pravna i informativna pomoć, te davana uputstva osiguranicima i korisnicima usluga.

Savjetodavci ova tri fonda davali su instrukcije osiguranicima i korisnicima prava na penziju sa područja Bijeljine, Doboja i Tuzle, odnosno rubnih područja Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su ostvarili ili su u postupku ostvarivanja prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, a radili su, odnosno imaju ostvareni staž osiguranja u jednom od dva entiteta u BiH ili u Srbiji.

Iz Fonda PIO Republike Srpske saopšteno je da su savjetodavci primili više od 40 osiguranika i korisnika koji su, najčešće, imali probleme sa utvrđivanjem staža u Srbiji i pitanjima u vezi s tim, kao što su dugo trajanje u postupku rješavanja složenijih zahtjeva, odnosno svih problema u ostvarivanju nekog od prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Predstavnici tri fonda razmijenili su i informacije u vezi sa prosecima rada službi za rješavanje prava, zakonskih rješenja, rokova rješavanja i drugim pitanjima.

Ostvareni su kontakti i razmijenjeni podaci za neposrednu komunikaciju između izvršilaca, što pruža veće i bolje mogućnosti rješavanja, a posebno složenijih zahtjeva, čije rješavanje ponekad traje duži vremenski rok, posebno u postupcima potvrde staža, ističu iz Fonda PIO Republike Srpske.

U saopštenju se dodaje da se još jednom potvrdila specifičnost i prednost savjetodavnih dana uz neposredan kontakt osiguranika i korisnika prava sa savjetodavcima zaposlenim u fondovima za penzijsko i invalidsko osiguranje, posebno na području filijala koje su u pograničnom području između BiH-Republike Srpske i Srbije.

Savjetodavni dani održani su u Tuzli sredinom maja u organizaciji Federalnog zavoda PIO/MIO.

Izvor: Srna