latinica  ћирилица
02/06/2017 |  12:42 ⇒ 15:59 | Autor: RTRS

"Radnike Šuma Srpske prisiljavaju na članstvo novog sindikata"

Predstavnici Udruženih sindikalnih organizacija Šuma Srpske upozorili su danas da još nije potpisan kolektivni ugovor sa rukovodstvom preduzeća, jer im nije priznata reprezentativnost, iako su, kažu, ispunili sve uslove za to. Istovremeno, kako kažu, direktori pojedinih gazdinstava vrše veliki pritisak na radnike, pokušavajući da utiču na sindikalno organizovanje, odnosno formiranje još jednog sindikata.
Slavica Elez i Dušan Marković - Foto: SRNA
Slavica Elez i Dušan MarkovićFoto: SRNA

Predsjednik Јedinstvene udružene sindikalne organizacije "Šuma Republike Srpske" Dušan Marković izjavio je danas da aktivnosti koje vode direktori organizacionih jedinica u tom kolektivu "u cilju formiranja sindikata koji bi bio njima po volji" ne doprinosi ovom preduzeću.

"Problemi nisu zanemarivi i situacija je teška. Određen broj direktora šumskih gazdinstava još nije uplatio februarsku platu, a nastoje već pola godine da formiraju sindikat koji bi im bio po volji", rekao je Marković novinarima u Banjaluci.

On je rekao da radnici "nevoljno, pod pritiskom i prijetnjom otkazom, potpisuju pristupnice tom sindikatu" kojeg je nazvao "žuti sindikat", čime se ugrožavaju ljudska prava, jer je sindikat dobrovoljna organizacija.

Zamjenik predsjednika ovog sindikata Slavica Elez podsjetila je da kolektivni ugovor u "Šumama Srpske" nije potpisan jer "u tu priču nije htio da uđe generalni direktor", tvrdeći da ne postoji reprezentativni sindikat.

Prema njenim riječima, u ovom kolektivu radnici ne mogu ovjeravati knjižice i nemaju uplaćene doprinose.

Izvor: RTRS/Srna