latinica  ћирилица
11/06/2017 |  08:12 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Vanredni izbori na Kosmetu, do 11.00 časova glasalo 8,45 odsto birača (VIDEO)

Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji do 11.00 časova glasalo je 8,45 odsto od blizu 1,9 miliona upisanih birača, rekla je predsjednik Centralne izborne komisije Valjdete Daka.

Daka je navela da izbori protiču u feri i demokratskoj atmosferi i da nisu zabilježeni propusti koji mogu uticati na regularnost izbora.

- Novi presjek izlaznosti biće saopšten oko 15.30 časova - najavila je Daka.

Iz opštinskih izbornih komisija iz opština sa većinskim srpskim stanovništvom navode da veliki broj birača nije upisan u biračke spiskove i da im zbog toga nije dozvoljeno glasanje.

Najveći broj upisanih Srba u biračke spiskove nalazi se u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i u opštinama Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

Nešto bolja situacija je u Štrpcu, Novom Brdu, Ranilugu, Partešu i Klokotu gdje je sporadičan broj Srba vraćen sa biračkih mjesta.

U Gračanici, najvećoj opštini sa većinskim srpskim stanovništvom u centralnom Kosovu, prema evidenciji opštinske izborne komisije, oko 10 odsto birača vraćeno je sa birališta, jer nisu upisani u biračke spiskove.

Đurić: Veliki odziv Srba i glas za Srpsku listu ključni za opstanak

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da su za opstanak Srba na Kosovu ključni veliki odziv Srba na današnjim izborima za pokrajinske organe i glas za Srpsku listu.

Đurić je u Kosovskoj Mitrovici pozvao građane da izađu u što većem broj na glasanje, te istakao da je ovaj dan jedan od sudbinskih za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

- Srpska lista na ovim izborima predstavlja oličenje jedinstva države Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Veoma je važno da građani izađu u što većem broju, jer samo time garantujemo očuvanje institucija. Niko kome je stalo do Srbije nema pravo da ostane kod kuće - rekao je Đurić za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da su srpski predstavnici jutros izbačeni sa nekih biračkih mjesta.

- Na sve prijetnje nekih albanskih političara da Srbija treba da bude izbrisana, ćuti se, ali se ne govori o pritiscima na predstavnike Srpske liste, a to sve vrijeme vidimo. To je veliko licemjerje i o tome će /predsjednik Srbije/ Aleksandar Vučić govoriti u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN - kaže Đurić.

Govoreći o izjavi Ramuša Haradinaja da će mu zabraniti dolazak na Kosovo i Metohiju, Đurić je rekao da su mnogo puta pokušali da ga spriječe da dođe.

- Pokušavali su mnogo puta da spriječe, ne samo mene već razne predstavnike institucija. Kao što vidite, ja sam ovdje u Kosovskoj Mitrovici, a Haradinaja nema. Ovdje živi srpski narod i tako će ostati - zaključio je Đurić.

Izvor: SRNA