latinica  ћирилица
13/06/2017 |  07:24 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

NSRS o Prijedlogu Krivičnog zakonika, podneseno oko 90 amandmana (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske, na 19. redovnoj sjednici, po hitnom postupku razmatrala je izmjene i dopune Zakona o platama zaposlenih u MUP-u Srpske.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Organizacionim promjenama u Ministarstvu unutrašnjih poslova i uvođenjem policijskih uprava, izmjenjen je i naziv radnih mjesta i sistematizovana su nova radna mjesta, zbog čega je ovaj zakon morao biti razmatran po hitnom postupku, rekao je ministar Lukač.

Najveća novina je uvođenje i varijabilonog dijela plate, odnosno propisana je mogućnost uvećanja ili umanjenja osnovne plate, u skladu sa rezultatima rada i raspoloživim sredstvima. Ovakvu odredbu podržala je većina poslanika, ali opozicioni poslanici zamjerali su to što nije bilo dijaloga sa Sindikatom radnika unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ističe da će novim zakonom biti nagrađeni radnici koji ostvaruju dobre rezultate, što će, kaže, dovesti do efikasnijeg i kvalitetnijeg rada zaposlenih.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je današnji rad sjednice, koja će biti nastavljena sutra u 10.00 časova.

20.10... Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je osnovna namjera resornog ministarstva, kada je riječ o donošenju zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, bila da poboljša situaciju u društvu i ohrabri ljude da prijavljuju korupciju i kriminal. Kasipović je rekao da su se bavili "tankom niti" koja se odnosi na mogućnost zloupotrebe ovog prava, te da je riječ o zakonu kojeg nije bilo lako koncipirati.

U obrazloženju ovog prijedloga navedeno je da se ovim aktom uređuje zaštita lica koja prijavljuju korupciju, postupak prijave, obaveze postupanja odgovornog lica i nadležnih organa u vezi sa prijavom i zaštitom lica koja prijavljuju korupciju i druga pitanja značajna za lica koja prijavljuju korupciju.

Prijavilac korupcije je zaštićen po osnovu ovog zakona i ne smije imati štetne posljedice zbog prijave korupcije, niti ukoliko se utvrdi da navodi prijave učinjeni u dobroj namjeri nisu tačni.

19.55... Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da su poslanici tokom današnje rasprave u republičkom parlamentu dali oko 90 amandmana na Prijedlog Krivičnog zakonika Srpske i da će se Ministarstvo, odnosno Vlada i radna grupa koji su radili ovaj tekst, do dana za glasanje izjasniti o tim amandmanima.
"Svaki amandman ćemo sa pažnjom razmotriti. Žao mi je što su pojedine diskusije artikulisane bez uloženih amandmana", rekao je Kasipović u završnoj riječi o ovom aktu.

On je naglasio da se o ovom zakonskom prijedogu govorilo u najboljoj namjeri "bez partijskih i političkih podjela", i u najboljoj namjeri da se zakon unaprijedi.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je večeras da je član u Prijedlogu krivičnog zakonika u kojem se kao krivično djelo definiše dovođenje Republike Srpske u stanje potčinjenosti ili zavisnosti prema drugom je nedorečen ili nedefinisan.

On je tokom diskusije u Narodnoj skupštini Srpske o ovom aktu rekao da to treba precizirati kakva je to vrsta potčinjenosti i da takva nedorečenost ne može ostati.

Poslanik SRS Republike Srpske Milanko Mihajilica smatra da se taj član može "okrenuti i prema opoziciji", sve u zavisnosti kako bi ko taj član tumačio, dodajući da je definicija potpuno nejasna i otvorena za manipulacije.

19.00... Poslanik NS-a Adam Šukalo smatra da u Prijedlogu krivičnog zakonika Republike Srpske treba definisati da krivično gonjenje ne može zastarjeti u zloupotrebama počinjenim u procesu privatizacije. On je tokom diskusije u Narodnoj skupštini Srpske o ovom aktu rekao da je trebalo precizirati zloupotrebe u javnom sektoru i kod postupka zapošljavanja, kao i pooštravanje kazni za više krivičnih djela kojim je nastupila imovinska šteta ili protivpravna korist, te veće kazne za lažno svjedočenje svjedoka i vještaka.

Poslanik Koalicije "Domovina" Admir Čavka smatra da u Prijedlogu krivičnog zakonika u definiciji nasilničkog ponašanja treba uključiti i one društvene mreže koje izazivaju nespokojstvo kod građana.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović naglasio je da bi u ovom aktu trebalo da "malo više bude zastupljena tema ratnih zločina", kao i da bi obljubu nad nemoćnim licem trebalo još strože kažnjavati od predviđenog.

Poslanik SNSD-a Svetozar Јovanović naveo je da je Klub SNSD-a formulisao jedan broj amandmana, među kojima i amandman da se amnestija ili pomilovanje mogu dati tek nakon dvije trećine izvršene kazne dugotrajnog zatvora.

18.30... Poslanik SP-a Zdenka Gojković rekla je danas tokom rasprave o Prijedlogu krivičnog zakonika Republike Srpske u Narodnoj skupštini da bi trebalo legalizovati upotrebu kanabinoida u medicinske svrhe.  "U posljednjih godinu i nešto dana vođene su aktivnosti da se kanabinoidi, koji su ekstrakti iz indijske konoplje, legalizuju u upotrebi za medicinske svrhe. To je prošlo određene instance i nadležna komisija Ministarstva civilnih poslova BiH prihvatila je ovu inicijativu, a bila je i na Savjetu minsitara BiH", rekla je Gojkovićeva.

Ona je navela da se kanabinoidi daju pacijentima, koji boluju od najtežih bolesti i koji imaju nepodnošljive bolove, a gdje se u pravilu koristi morfijum, koji je ekstrakt maka.

Ona je navela da bi resorno ministarstvo trebalo dati odgovor na to da li se ovo pitanje može riješiti ovim, ili nekim drugim zakonom.

Poslanik SDS-a Želimir Nešković rekao je tokom rasprave da bi trebalo definisati šta je to što se tretira izbjegavanjem izdržavanja kazne.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da ovaj Prijedlog zakona predstavlja napredak u odnosu na postojeći Krivični zakon Srpske.

Čavić smatra i da bi lažnu uzbunu, kojom se uzbunjuju javne institucije trebalo kvalifikovati kao krivično djelo, dok za krivična djela silovanja treba pooštriti minimalnu kaznu za počinioca, koji je izrazio posebnu svirepost.

15.10... Poslanik SDS-a Davor Šešić izjavio je danas da je tekst Prijedloga krivičnog zakonika Republike Srpske dobar i predložio određeni broj amandmana na njegov tekst, među kojima je i pooštravanje kazni za smrtni ishod u saobraćajnim nezgodama. Šešić je dodao da se predloženi amandmani odnose i na to da za uslovni otpust zatvorenika odlučuje nadležni sud, a ne komisija koju bi formiralo resorno ministarstvo.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo smatra da cilj ovog zakona treba biti pooštravanje kazni i uvođenje novih krivičnih djela.

On je u ime PDP-a i antikoruptivnog kluba najavio više od 60 amandmana, ocjenjujući da bi to poboljšalo postojeći tekst.

Bundalo je istakao da bi trebalo definisati da se amnestija i pomilovanje ne može dati za djela za koja je izrečena dugotrajna kazna zatvora, kao i da treba pooštriti kazne za genitalno sakaćenje, te uvesti rigorozne kazne za seksualno iskorištavanje i zlostavljanje djece.

14.45... Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da Prijedlog Krivičnog zakonika spada u set antikorupcioni zakona, a razlog za njegove donošenje je što se u odnosu na postojeći Krivični zakon iz 2003. godine, koji je više puta dopunjavan, desilo više promjena, kao i pojave novih krivičnih djela i njihovih obilježja.

"Ovim prijedlogom odgovorili smo i na temeljne zahtjeve više međunarodnih institucija, prije svega Manivala", rekao je Kasipović obrazlažući ovaj akt na sjednici Narodne skupštine Srpske.

On je dodao da je došlo do pojave nove grupe krivičnih djela kao što su seksualno zlostavljanje i iskorištavanja djece, oduzimanje stvari i sredstava stečenih krivičnim djelom, kao i grupa krivičnih djela protiv privrede.

Kasipović je istakao da je prilikom izrade Prijedloga Krivičnog zakonika konsultovano i primijenjeno desetine međunarodnih akata koji regulišu različite oblasti, čime se nastojalo da se ovaj zakon osavremeni.

 .......................................................................................................................................................................

Uoči zasjedanja, Sindikat radnika unutrašnjih poslova zatražio je da Vlada povuče predložene izmjene jer će, kako tvrde, primjenom člana koji govori o varijabilnom dijelu plate, primanja radnika sa srednjom stručnom spremom biti umanjena i do 10 odsto.

14.25... Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je da MUP ima dobru saradnju sa granskim sindikatom, te da su prvi potpisali poseban kolektivni ugovor, ali da sindikat nije u pravu kada tvrdi da se izmjenama Zakona o platama zaposlenih u MUP-u zadire u taj ugovor.

"Bez obzira što smo se razišli u mišljenjima, sa sindikatom ćemo sigurno naći zajedničko rješenje i u vezi sa ovim pitanjem", istakao je Lukač.

On je rekao da je njegova ideja da bude uveden varijabilni dio osnovne plate konačno dobila priliku da bude uvedena u zakon.

U završnoj riječi nakon rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u MUP-u po hitnom postupku, Lukač je rekao da je varijabilni dio u MUP-u neophodan bez obzira koliko iznosio.

14.10... Šef Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković smatra da je uvođenje varijabilnog dijela osnovne plate policijskih službenika dobar potez i da bi trebalo da bude uveden i u ostali dio javne uprave.

Višković kaže da će biti potrebna dodatna finansijska sredstva u budžetu jer dodatak za specijalce od 10 odsto nije "vezan" za varijabilni dio osnovne plate.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić naglasio je da 10 odsto varijabilnog dijela može biti dobra stimulacija da službenik kvalitetno obavlja svoj posao, te da podržava i dodatnih 10 odsto na osnovnu platu za specijalce, ali i vrednovanje rada bez obzira na stručnu spremu.

Tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u MUP-u po hitnom postupku, Žunić je naveo da je hitan postupak opravdan i da parlamenti u okruženju mnogo više koriste tu praksu.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić pohvalio je to što je na nivou jednog ministarstva odlučeno da se, bez obzira na kolektivni ugovor i disciplinske postupke, nagradi rad po učinku.

"Kod sistema nagrađivanja trebalo je ići i do 30 odsto, posebno jer je riječ o MUP-u, gdje službenici rade u otežanim okolnostima", rekao je Đorđić.

Poslanik Koalicije "Domovina" Admir Čavka naveo je da stimulacija i kažnjavanje kroz platu nisu ništa sporno, te da je to i evropska praksa.

On je pohvalio MUP, posebno neprikosnoven rad na organizaciji otvaranja obnovljene džamije Ferhadija u Banjaluci prošle godine.

13.05... Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Glamočak smatra da je potrebno u zakon kojim je regulisana plata radnika Ministarstva unutrašnjih poslova uvesti naknadu do 30 odsto na osnovnu platu u zavisnosti od specifičnosti radnog mjesta, a imajući u vidu specifičnost profesije policajca. Glamočak je istakao da se poslovi policajca obavljaju u otežanim uslovima, stresnim, često uz prekovremeni rad i život izložen opasnosti.

Tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u MUP-u po hitnom postupku, on je rekao da je nepotrebno posebno izdvajanje specijalaca kada je riječ o plati, s obzirom na to da će se sa teroristom i drugim opasnostima na terenu prije susresti njihov kolega policajac.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić smatra da je nepotrebna hitna procedura donošenja ovog zakona, te da je ovaj zakon trebalo da bude u formi nacrta da bi kroz dijalog bile riješene nesuglasice sa sindikatom.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je definisati i više od deset odsto varijabilnog dijela osnovne plate.

Poslanik SRS Republike Srpske Milanko Mihajilica podržava uvođenje stimulacije za one koji imaju dobre rezultate, ali smatra da nije potreban varijabilni dio osnovne plate koji može biti zloupotrijebljen.

On je saglasan da treba uvesti dodatak od 30 odsto u zavisnosti od prirode posla, složenosti zadataka, otežanih uslova rada i ostalih rizika po život i zdravlje policajca.

Mihajilica je pozvao da se pitanje plata dogovori sa sindikatom, koji je najavio podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti ovog zakona.

12.30... Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da su u MUP-u izvršene organizacione promjene u smislu osnivanja policijskih uprava, umjesto ranijih centara i stanica javnih bezbjednosti, zbog čega su neophodne izmjene i Zakona o platama zaposlenih u ovom ministarstvu.

Lukač je rekao da su navedene promjene pozitivno uticale na efikasnost i kvalitet rada MUP-a i lakše ostvarivanje prava građana, a istovremeno je usklađena organizaciona struktura Ministarstva sa drugim resornim ministarstvima u regionu.

"Izmijenjen je i naziv određenih radnih mjesta i sistematizovana su nova radna mjesta u Ministarstvu, zbog čega se ukazala potreba za izmjenom Zakona o platama zaposlenih u MUP-u Srpske, koja se odnosi na nazive radnih mjesta, a u okviru postojećih platnih grupa i koeficijenata, kako bi se adekvatno uredio način utvrđivanja plata, naknada i ostalih ličnih primanja zaposlenih", rekao je Lukač, obrazlažući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u MUP-u po hitnom postupku.

On je dodao da je radi stimulacije i postizanja efikasnijeg i kvalitetnijeg rada zaposlenih u Ministarstvu propisano da osnovna plata može da sadrži i varijabilni dio, odnosno propisana je mogućnost uvećanja osnovne plate, kao i umanjenje osnovne plate u zavisnosti od raspoloživih sredstava i postignutih rezultata rada.

Lukač je naveo da je data mogućnost da osnovna plata može da sadrži i varijabilni dio do 10 odsto za umanjenje ili uvećanje osnovne plate, u zavisnosti od postignutih rezultata u radu, a u skladu sa budžetom organizacione jedinice Ministarstva.

"Osim toga, predlaže se i dodatna naknada u iznosu od 10 odsto osnovne plate policajcu specijalisti sa srednjom stručnom spremom", rekao je Lukač.

On je objasnio da je razlog donošenja izmjena ovog zakona po hitnom postupku sprečavanje štetnih posljedica po bezbjednost Republike Srpske i rad organa i organizacija, koje bi nastale zbog nedonošenja zakona po hitnom postupku.

12.23... Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da postoji mogućnost sporazumnog regulisanja odnosa sa hrvatskom "Elektroprivredom" o njenim potraživanjima prema Termoelektrani "Gacko".

Đokić je u Narodnoj skupštini, u okviru tačke "Aktuelni čas", rekao da je "Elektroprivreda" Hrvatske ranije uputila pismo kojim obavještava Srpsku da je spremna za otvaranje pitanja regulisanja odnosa kada je riječ o TE "Gacko" na osnovu samoupravnog sporazuma još od prije rata koji je u vezi sa ulaganjima u taj objekat.

On je, u odgovoru na pitanje poslanika Krste Јandrića /NDP/ kako riješiti problem nastao zbog toga što ta hidroelektrana za rad nelegalno koristi vodu Bilećkog jezera, naveo da je početkom rata regulisano da HE "Dubrovnik" jednom mašinom proizvodi struju koja će se vraćati Srpskoj, a da druga mašina proizvodi struju za Hrvatsku.

"Hrvatska je na taj način, odnosno na toj mašini proizvela oko šest megavata struje, a od TE `Gacko` potražuje pet megavata struje, i tu ima prostora za razgovor", rekao je Đokić.

Ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić najavila je da će razgovori sa Republičkom izbornom komisijom o načinu izrade pravilnika u vezi sa izborom savjeta mjesnih zajednica biti nastavljeni čim budu izabrani novi članovi u tom tijelu.

Ona je, odgovarajući na pitanje poslanika Bojana Vidića /SNSD/ o izboru savjeta mjesnih zajednica u vezi sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, rekla da pravilnik o njihovom izboru donosi RIK.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić najavio je da će kada budu uvedene e-knjižice u njih biti upisivan podatak o krvnoj grupi.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić rekla je da će to ministarstvo uskoro izdati i ekološku dozvolu za gradnju gradske toplane u Banjaluci.

Ona je, govoreći o problemu odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, navela da iz Hrvatske nikada nije stigao zvaničan stav na primjedbe upućene na hrvatsku stratešku studiju u vezi sa tim otpadom.

12.00... Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je ove godine u osnovnu školu upisano 9.676 učenika, što je za 570 učenika manje nego u prošloj školskoj godini.

"Prvi put imamo manje od deset hiljada upisanih učenika u osnovne škole. Ove godine smo upisali oko 570 djece manje u odnosu na prošlu godinu", rekao je Malešević tokom aktuelnog časa.

On smatra da je manji broj studenata na prvom ciklusu studija, između ostalog, posljedica manjeg broja upisanih učenika u osnovne i srednje škole proteklih godina.

Malešević je rekao da bi zakon o visokom obrazovanju tokom jeseni trebalo da bude u skupštinskoj proceduri jer radna grupa radi na novom nacrtu ovog zakona i pokušava da uvaži određene primjedbe visokoškolskih ustanova.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da nema informacije da Termoelektrana "Stanari" ima problema u poslovanju, već da naprotiv - dobro funkcioniše.

"Srpska bi imala određenu vrstu obaveza samo u slučaju sporova koji bi bili izazvani, a koje bi stvorila. U ovom momentu ne vidimo da postoji takav problem", kaže Đokić.

11.15... Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić očekuje da krajem jeseni potpuno bude završen most "Bratoljub" između Ljubovije i Bratunca, te ističe da slijedi izgradnja pristupnih saobraćajnica.

Trninić je najavio da će do kraja mjeseca preduzeće "Putevi Republike Srpske" raspisati tender za izgradnju pristupnih saobraćajnica, a da će sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH biti potpisan sporazum o pravu na građenje objekata koji će biti u vlasništvu BiH.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić rekao je da je u toku izgradnja Hidroelektrane "Dabar" instalisane snage 169 megavata i da se sprovode aktivnosti kada je riječ o izgradnji HE "Buk Bijela".

"Ključno pitanje je obezbjeđenje finansijskih sredstva s obzirom na to da `Elektroprivreda` ne može sama da bude nosilac tako velikih investicija. Razvijena je intenzivna aktivnost sa više evropskih i kineskih partnera", rekao je Đokić u Narodnoj skupštini Republike Srpske tokom aktuelnog časa.

On je istakao da je važećom strategijom razvoja energetike planirana izgradnja više novih energetskih objekata, bilo kroz investicije "Elektroprivrede" ili koncesije date stranim i domaćim kompanijama.

Đokić je naglasio da je do sada izgrađeno 15 malih hidroelektrana koje su u pogonu, a da se gradi još 14, od kojih će neke uskoro biti puštene u pogon.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović kaže da će kroz ovogodišnji akcioni plan zapošljavanja biti omogućen pripravnički staž za 50 diplomiranih studenata određenih pedagoških grupa, među kojima je određen broj iz porodica poginulih boraca.

NSRS će razmatrati i prijedloge zakona o poreskom sistemu Republike Srpske, Nacionalnom parku "Drina", te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima.

Poslanici će razmatrati i nacrte zakona o stranim ulaganjima, o gasu, o izmjeni i dopunama Zakona o sudovima Republike Srpske, o izmjeni i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima i o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara.

Narodna skupština će razmatrati i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za prošlu godinu, te više izvještaja i informacija.

Izvor: RTRS/SRNA