latinica  ћирилица
13/06/2017 |  10:37 ⇒ 13:38 | Autor: RTRS

Strategija zapošljavanja BiH ignoriše Republiku Srpsku

Izrada strategije zapošljavanja u BiH, za period od ove do 2020. godine, naišla je na negodovanja iz Republike Srpske, jer su ignorisani uslovi koje je odredila Vlada Srpske.
Izgradnja - Foto: RTRS
IzgradnjaFoto: RTRS

U Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske podsjećaju da je Vlada još u februaru prošle godine, zaključila da će njena resorna ministarstva, koja su izradila strateške dokumente za oblast iz svoje resorne nadležnosti učestvovati u izradi strateških dokumenata na nivou BiH tek nakon stavljanja u funkciju sistema koordinacije procesa evropskih integracija, koji su formalno prihvatile Vlada i Narodna skupština.

Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Srpske, čiji je predstavnik trebalo da bude na radionici o izradi nacrta ove strategije na koju su pozvani predstavnici Republike Srpske, Federacije i Distrikta Brčko, kaže da se nisu odazvali ovoj radionici jer nije bilo potvrde da će u kreiranju strategije biti uvaženi stavovi i iz Srpske.

Iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske podsjećaju da je, u skladu s usaglašenim sistemom koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, sve aktivnosti u vezi s izradom ovog strateškog dokumenta neophodno razmotriti i usaglasiti isključivo u okviru Radne grupe za socijalnu politiku i zapošljavanje. Ističu da  Federacija BiH još nije izradila strateški dokument za oblast zapošljavanja, što je jedan od uslova da predstavnici institucija Srpske učestvuju u izradi Nacrta strategije zapošljavanja u BiH 2017 - 2020. godine. Inače, iz Evropske komisije su nadležna ministarstva u BiH obaviještena da ova Komisija očekuje zaprimanje Nacrta strategije zapošljavanja za BiH najkasnije do početka jula.

U Nacrtu strategije zapošljavanja u BiH 2017 - 2020. piše da se BiH suočava s višestrukim izazovima u vezi sa djelovanjem tržišta rada. Konstatuje se da je situacija na tržištu rada gora nego u svih šest zemalja zapadnog Balkana (osim Kosova). Glavna zabrinutost se odnosi na opšte odsustvo napretka na tržištu rada od 2010. godine uz stagnaciju većine pokazatelja tržišta rada.

Izvor: Nezavisne novine