latinica  ћирилица
13/06/2017 |  17:25 | Autor: RTRS

Počelo ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću

Na ponovljenom suđenju bivšim pripadnicima Službe državne bezbednosti Srbije Јovici Stanišiću i Franku Simatoviću tužioci su optužene označili kao "ključne učesnike u udruženom zločinačkom poduhvatu nasilnog protjerivanja nesrba sa teritorija Hrvatske i BiH radi ostvarivanja srpske dominacije".
Stanišić i Simatović - Foto: RTS
Stanišić i SimatovićFoto: RTS

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Јovica Stanišić /66/ i njegov pomoćnik Franko Simatović /67/ optuženi su za učešće u "udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i muslimana sa teritorija Hrvatske i BiH".

Tužilac Daglas Stringer naveo je danas u uvodnoj riječi pred nasljednikom Haškog tribunala – Mehanizmom za međunarodne krivične sudove da je to zločinačko udruženje u proljeće 1991. godine "osmislio" i predvodio tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, koji je za primjenu na terenu zadužio svoje ljude od povjerenja - Stanišića i Simatovića, prenijeli su beogradski mediji.

Stringer je naveo kako su Miloševićevu ideju da poslije raspada Јugoslavije "svi Srbi žive na teritoriji koju kontrolišu Srbi", Stanišić i Simatović sprovodili uspostavljanjem srpskih autonomnih oblasti u Hrvatskoj i BiH, kao i formiranjem njihovih snaga.

Kao saučesnike u zločinačkom udruženju u Hrvatskoj, Stringer je naveo Milana Babića, Milana Martića, Gorana Hadžića, Radoslava Stojčića Badžu, Vojislava Šešelja, Željka Ražnatovića Arkana, generale Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića...

"Komunikacija i koordinacija među njima išla je preko Stanišića i Simatovića", rekao je tužilac.

U nastavku uvodne riječi, tužioci će govoriti i o zločinima u BiH, koje su počinile snage pod kontrolom Stanišića i Simatovića.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je 2013. godine Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice ali je Žalbeno vijeće po žalbi tužilaštva 15. decembra 2015. poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da im se sudi ponovo po svim tačkama optužnice.

Izvor: Srna