latinica  ћирилица
14/06/2017 |  07:25 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Parlament Srpske o poreskom sistemu (VIDEO)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović prekinuo je večeras skupštinsku sjednicu i njen nastavak zakazao za sutra sa početkom u 10.00 časova.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Prije toga, narodni poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović je u raspravi o Prijedlogu zakona o Nacionalnom parku "Drina" rekao da bi trebalo promjeniti njegovo ime i da se zove "Srednja Drina", jer je pojam Drina dosta širok.

On smatra da bi zone obuhvata tog parka, osim opštine Srebrenica, trebalo da bude proširena i na područja opština Višegrad i Vlasenica, kao i da bi trebalo propisati uslove za izradu posebnog plana tog područja, a nakon toga uslove za izradu zoning–plana.

19.51... Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike srpske Srebrenka Golić izjavila je večeras da je Prijedlogom zakona o nacionalnom parku "Drina" preciznije definisano pitanje prava svojine fizičkih i pravnih lica na nepokretnosti koje se nalaze u obuhvatu Nacionalnog parka.

"U Prijedlogu zakona o Nacionalnom parku `Drina` jasno je propisano da pravo svojine na nepokretnosti ostaje nepromijenjeno stupanjem na snagu ovog zakona, što znači da će građani čija se privatna imovina nalazi u zoni budućeg parka i dalje biti vlasnici svojih imanja", izjavila je Golićeva obrazlažući ovaj akt u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ona je naglasila da to znači da će građani moći da raspolažu svojom imovinom i da obavljaju sve djelatnosti, kao i do sada.

Golićeva je pojasnila da je to urađeno, jer je tokom javne rasprave o Nacrtu ovog zakona bilo dosta nejasnoća i različitih navoda o tome da će biti oduzeta imovina lica koja će se naći naći u ovom zaštićenom području.

U prijedlogu ovog zakona navodi se da se taj park prostire na području opštine Srebrenica u ukupnoj površini od 6.315 hektara.

Nacionalni park "Drina" posjeduje izuzetne prirodne vrijednosti: staništa endemičnih i reliktnih biljnih vrsta, klisurasto-kanjonsku dolinu rijeke Drine i njenih pritoka, zatim izuzetan diverzitet flore koji se ogleda u prisustvu oko 635 primjeraka vaskularne flore, dok se Rudnik olova i cinka ne nalazi na područiju tog parka.

19.39... Šef Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković rekao je da SNSD predlaže dva zaključka u vezi sa izgradnjom bolnice u Istočnom Sarajevu, a jednim od njih obavezuje se Vlada da sredstva za finansiranje projekta obezbijedi u budžetu u okviru raspoložive pozicije resornog ministartva u 72 jednake rate.

Višković je u okviru rasprave o Informaciji o projektu "Projektovanje, izgradnja i opremanje nove bolnice Istočno Sarajevo" po principu "ključ u ruke", naveo i zaključak kojim se daje ovlaštenje ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Draganu Bogdaniću da pristupi potpisivanju ugovora koji proizilazi iz predmetne javne nabavke.

On se nada da će projekat biti u predviđenom roku završen i u funkciji ne samo građana Sarajevsko-romanijske regije, nego i šire.

Višković je izrazio zadovoljstvo što će biti realizovan projekat koji se dugo čeka, te napomuo da su loši uslovi sadašnje bolnice.

18.59... Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da Vlada ulaže u zdravstveni sektor i rekonstrukciju i izgradnju bolnica u Srpskoj, te izrazila nadu da će projekat izgradnje bolnice u Istočnom Sarajevu biti završen u roku.

Golićeva je rekla da se ulaže i u zapadni i istočni dio Republike, te napomenula da je Vlada izdvojila i oko četiri miliona KM za rekonstrukciju Bolnice u Foči.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zdravko Krsmanović rekao je da je istočni dio Republike Srpske zaslužio modernu bolnicu i jednak tretman kao zapadni dio, ali ne samo u ovoj, već i drugim oblastima društva.

On je naveo da će podržati projekat izgradnje bolnice u Istočnom Sarajevu i očekuje da za 18 mjeseci bude otvaranje ove zdravstvene ustanove.

Poslanik SNSD-a Marko Vidaković istakao je da je ovaj projekat najvažnija tema za građane Sarajevsko-romanijske regije i izrazio nadu da će poslanici biti jedinstveni prilikom glasanja o ovoj informaciji.

Šef Kluba PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da bolnica u Istočnom Sarajevu nema problem samo dotrajale zgrade, već i velikih dugova.

18.07... Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kaže da je izgradnja bolnice u Istočnom Sarajevu kapitalan projekat, koji više od 100.000 građana te regije čeka 25 godina.

Stevandić je rekao da u ovoj raspravi treba isključiti politički momenat, ali da svako ima pravo da sumnje u procedure prijavi nadležnim organima.

"Ovo je tema u kojoj ne bi trebalo biti prepucavanja", rekao je Stevandić tokom rasprave o Informaciji o projektu "Projektovanje, izgradnja i opremanje nove bolnice Istočno Sarajevo" po principu "ključ u ruke".

Da u ovoj raspravi ne bi trebalo koristiti političke konotacije smatra i poslanik SNSD-a Danijela Mrda koja je rekla da je ovaj projekat od velike važnosti za građane.

Poslanik SDS-a Snježana Božić kaže da je ovaj projekat važan i da će njegovom realizacijom građani Istočnog Sarajeva i okoline dobiti odličnu bolnicu.

Ona je ukazala da je trenutna bolnica u lošem stanju, ali da su ljekari u toj zdravstvenoj ustanovi puni entuzijazma uprkos takvim uslovima.

17.52... Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je izgradnja i dogradnja bolnice u Istočnom Sarajevu prioritet Vlade Republike Srpske koja je svjesna teškoća u kojima posluje ova bolnica.

Bogdanić je naveo da će rekonstrukcijom i izgradnjom bolnice u Istočnom Sarajevu biti obezbijeđeni dodatni zdravstveni kapaciteti, nove zdravstvene tehnologije i usluge, te povećana efikasnost i kvalitet zdravstvenih usluga.

On je podsjetio da je u bolnici Istočno Sarajevo rekonstruisano i izgrađeno oko 4.000 metara kvadratnih prostora namijenjenog za poliklinički tretman pacijenata, dijagnostičke procedure i kuhinju.

Ministar je dodao da će izgradnjom novog bolničkog objekta biti povezan poliklinički dio bolnice, a nova bolnica će imati ukupno oko 14.000 metara kvadratnih prostora sa oko 210 bolesničkih kreveta, sa novim namještajem, te nemedicinskom i medicinskom opremom.

"Završetkom rekonstrukcije i izgradnje novog dijela bolnice Istočno Sarajevo, planirano je dugoročno opsluživanje oko 120.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske regije, djelimično Podrinjske i Hercegovačke i Sarajevskog kantona FBiH", naveo je Bogdanić.

Bogdanić je rekao eo da je Ministarstvo 5. maja donijelo odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, kojom je izabrana grupa ponuđača "Marković invest-RM" Laktaši i "Medikal" Mostar sa ukupnom ponuđenom cijenom od 54.502.101 KM.

"Vlada Republike Srpske će sredstva za finansiranje realizacije projekta obezbijediti u budžetu Srpske u okviru raspoložive pozicije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite u 72 jednake mjesečne rate počevši od 1. januara 2018. godine", istakao je Bogdanić.

On je podsjetio da je u periodu od 2006. do 2015. godine u zdravstveni sektor Republike Srpske uloženo oko 600 miliona KM.

17.26... Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Јovo Radukić izjavio je danas da je krajnji cilj donošenja zakona o poreskom sistemu Srpske redukovanje poreskih i neporeskih davanja u nekom razumnom roku.

Radukić je u završnoj riječi u Narodnoj skupštini Republike Srpske rekao da Prijedlog zakona o poreskom sistemu Srpske ima za cilj i obezbjeđivanje pravne sigurnosti poreskih obveznika.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić obavijestio je poslanike da Vlade Srpske predlaže da se izvrši izmjena u redosljedu dnevnog reda, gdje bi naredna tačka umjesto razmatarnja Prijedloga zakona o nacionačnom parku "Drina" bila razmatranje Informacije o projektu "Projektovanje, izgradnja i opremanje nove bolnice Istočno Sarajevo po sistemu ključ u ruke".

Poslanici su glasanjem usvojili ovaj prijedlog i u toku je razmatranje informacije o projektu "Projektovanje, izgradnja i opremanje nove bolnice Istočno Sarajevo po sistemu ključ u ruke".

14.30... Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić rekao je da je Prijedlog zakona o poreskom sistemu Srpske dobra ideja i koristan za privredni sistem, ali da je trebalo osmisliti bolje zakonsko rješenje, zbog iskazanih nedorečenosti pojedinih članova i odsustva kaznenih dijelova i prelaznih normi.

Čavić se osvrnuo na član Prijedloga ovog zakona, prema kojem sva poreska i neporeska davanja imaju karakter javnog prihoda, što može biti u koliziji sa onim koji definiše neporeska davanja kao ona za koja obveznik ostvaruje direktnu korist ili protivuslugu.

On je naveo da je važno pitanje kako će biti uređen Registar poreskih i neporeskih davanja i da je veoma bitno da bude gotov u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušan Berić rekao je da je dobro što su Prijedlogom zakona o poreskom sistemu Srpske na jednom mjestu stavljena sva poreska i neporeska davanja.

On je tokom rasprave u Narodnoj skupštini rekao da se u članu pet ovog Prijedloga zakona navodi da se mijenjanje osnovice, stope ili iznosa neporeskog davanja može vršiti i podzakonskim aktom, uz prethodnu saglasnost Vlade Srpske.

Berić ističe da taj član treba brisati jer je u suprotnosti sa prethodnim članom koji definiše da se poreski podsticaji, oslobađanja od poreza i umanjenja osnovice ili stope mogu uvoditi, ukidati, mijenjati, isključivo zakonom.

Poslanik SDS-a Miladnin Stanić smatra da je potrebno redukovati neporeske, odnosno parafiskalne namete, jer ima i negativnog uticaja na investitore, kao i da se ovaj zakonski prijedlog odnosi na samo manji segmet poreskog sistema.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić rekao je da se pažnja mora posvetiti parafiskalnim nametima i da ih sada treba "urediti na pravi način", dodajući da se može očekivati da će se kretanjem ka EU nametati novi parafiskalni nameti.

On je takvu tvrdnju potkrijepio iskustvima Hrvatske, koja je na zahtjev EU uvela određen broj parafiskalnih nameta pa sada u toj državi postoji više od 500 vrsta neporeskih, odnosno parafiskalnih nameta.

13.20... Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Јovo Radukić izjavio je danas da je cilj Prijedloga zakona o poreskom sistemu stvaranje pravila na osnovu kojih će uvođenje, mijenjanje ili ukidanje bilo kojeg poreskog ili neporeskog davanja biti u funkciji kreiranja optimalnog poreskog opterećenja svih poreskih obveznika Srpske.

"Optimalno poresko opterećenje i obezbjeđenje potpunog sprovođenja načela pravne sigurnosti su zahtjevi postavljeni pred svaku fiskalnu vlast prilikom kreiranja poreskog sistema", rekao je Radukić, obrazlažući ovaj zakonski akt na sjednici Narodne skupštine Srpske.

Da bi se pravila ukupnog fiskalnog sistema utvrdila zakonskim normama, kaže Radukić, neophodno je donošenjem ovog zakona utvrditi i pravila poreskog sistema Srpske.

Radukić je naveo da se ovim aktom uređuje poreski sistem Srpske, kao i uspostavljanje i vođenja Registra poreskih i neporeskih davanja s ciljem obezbjeđivanja optimalnog poreskog opterećenja, kao i zaštita integriteta poreskih obveznika.

On je istakao da poreski sistem predstavlja skup svih poreskih i neporeskih davanja koje se plaćaju u Srpskoj, a sva poreska i neporeska davanja imaju karakter javnih prihoda.

Prijedlogom ovog zakona predviđeno je da Registar poreskih i neporeskih davanja, koji uspostavlja i vodi Ministarstvo, sadrži pregled svih pojedinačnih vrsta davanja.

Cilj uspostavljanja ovog registra je zaštita poreskih obveznika i jačanje pravne sigurnosti.

12.55... Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović kaže da zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju treba biti prvi korak i integralan pristup u borbi protiv korupcije. Krsmanović je naglasio da moraju biti donesena interna pravila u svakoj instituciji koja će ohrabriti rukovodioce da promovišu borbu protiv korupcije na pravi način.

On je dodao da rukovodioci moraju biti nosioci ovog zakona, a ne lice koje će biti etiketirano kao "cinkaroš" i "navučeno na tanak led".

"Naša obaveza je da ne dovedemo ljude u zabludu i da budu naivci koji će biti uništeni na radnom mjestu zbog prijave korupcije", rekao je Krsmanović tokom rasprave o Prijedlogu zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju.

On je ukazao da nije dobro što je iz nacrta uklonjena prijava korupcije obavještavanjem javnosti, jer se bez medija u nekim slučajevima nije moguće boriti protiv korupcije.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić kaže da je ovaj zakon promašen, jer treba da bude "jagoda na šlagu na torti, a u ovom slučaju nije nauljena ni tepsija", te da zakonima moraju biti uređene i druge stvari.

"Donošenje ovog zakona je neophodno. Uložili ste trud, ali se bojim da će ovaj zakon ostati mrtvo slovo na papiru, ne zbog opšteg stanja, već zbog nedostatka volje", rekao je Đorđić.

On je naglasio da je neophodno preciznije definisati pojam korupcije, jer je trenutnom definicijom "sve korupcija i ništa nije korupcija".

Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo smatra da javnost ne treba biti isključena iz prijave korupcije, jer su mediji u proteklom periodu uradili više od opozicije, sudija i tužilaca u otkrivanju nekih afera koje su dobile epilog.

"Ovo jeste samo jedan korak, ne treba se zanositi da je krupan, ali Srpskoj treba ovaj zakon", rekao je Brčkalo.

On je podsjetio da je formiran neformalni poslanički antikoruptivni klub kojim se pokušava na nov način doći do određenih zakonskih rješenja koji će imati podršku parlamenta i popraviti stanje u društvu.

11.50... Poslanik PDP-a Branislav Borenović smatra da u Srpskoj postoji veliko nepovjerenje građana kada je riječ o borbi protiv korupcije.

Borenović je rekao da je nepovjerenje djelimično posljedica i toga što je aktuelna Vlada "izabrana na političkoj korupciji" i da će biti zapamćena po tome što je "izabrana kupovinom narodnih poslanika".

On je dodao da će vrlo brzo nakon usvajanja zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju biti poznato da li je bilo prijava i postupaka za zaštitu ovih lica.

Borenović je pohvalio održanu javnu raspravu o nacrtu ovog zakona sa više od 200 učesnika, te dodao da očekuje da predlagač uvaži neke od amandmana PDP-a.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić upitao je kako predlagač očekuje da će ovaj zakon napraviti poredak i unaprijediti borbu protiv korupcije kada važniji zakoni ne daju efekta.

On je naglasio da nema borbe protiv korupcije koju će ovaj zakon pospješiti, te optužio vlast "da je korumpirana".

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković kaže da svako ko je počinio kriminal treba da odgovara, ali i ukazao na pojavu svjedoka koji lažnim svjedočenjem pričine veliku štetu ljudima protiv kojih svjedoče.

On je ukazao da će po mnoge u Republici Srpskoj biti loše usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, koje je juče utvrdio Savjet ministara BiH.

"Mnogi će se za glavu uhvatiti ako, ne daj Bože, prođu izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH", rekao je Višković i izrazio nadu da ovaj zakonski akt neće biti usvojen u parlamentu BiH.

10.55... Poslanik SNSD-a Igor Žunić smatra da je važno donijeti zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, jer su upravo oni koji prijavljuju korupciju jedan od najvažnijih alata u borbi protiv ove pojave. Žunić je rekao da je korupcija opšti problem ne samo u Srpskoj i BiH već i cijeloj Evropi.

Tokom parlamentarne rasprave o Prijedlogu zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, on je naveo da se u EU oko 40 odsto korupcije otkrije tako što je prijave pojedinci, a samo 1,8 odsto putem istražnih radnji i policije.

"Zato nam treba ovaj važan zakon. Nije idealan i ne može biti kada ga donosimo prvi put. Siguran sam da ćemo ga u narednom periodu mijenjati i dorađivati", rekao je Žunić.

On je napomenuo da je prijava korupcije teška odluka i da je zato dobro da Srpska ima zakon koji će zaštiti te ljude.

Poslanik NDP Dragan Čavić smatra da je neophodno uspostaviti efikasan pravosudni sistem, jer je bez toga prijava korupcije besmislena.

On je konstatovao da je pojava korupcije sve rasprostranjenija i da je "postala način života", te da je važan ovaj zakon da bi ljudi koji prijave korupciju bili zaštićeni od "progona".

"Treba nam vraćanje vjere ljudima da nije pogrešno prijaviti nešto što je protiv opšteg interesa, da je prijava korupcije korisna za zajednicu", istakao je Čavić.

On je ukazao da nije dobro što prijava korupcije mora biti formalno ispravna da bi bila razmatrana, odnosno da sadrži striktno sve elemente, što bi značilo da prijavljivač mora da poznaje zakon.

"To nije dobro, jer previše insistiranja na formi udaljava od suštine", rekao je Čavić i napomenuo da građani slabo čitaju zakone.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da je ovaj zakon dio mehanizama koji treba da doprinesu borbi protiv korupcije, ali da je za to bitnija politička volja koje nema.

On je upitao šta očekivati od ovog zakona u zaštiti onih koji prijavljuju korupciju kada je u Narodnoj skupštini "korupcija metastazirala u obliku političke korupcije".

"Koncept zakona ne daje uvjerenje da će dati efekte", rekao je Glamočak.

.........

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o poreskom sistemu Republike Srpske, Prijedlog zakona o Nacionalnom parku "Drina", kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima.

Biće razmatrani i nacrti zakona o stranim ulaganjima, o gasu, o izmjeni i dopunama Zakona o sudovima Republike Srpske, o izmjeni i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima i o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara.

Na dnevnom redu je i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu i revizorski izvještaj o javnom preduzeću Robne rezerve Republike Srpske za 2015. godinu.

Narodna skupština Republike Srpske juče je, po hitnom postupku, razmatrala izmjene i dopune Zakona o platama zaposlenih u MUP-u Srpske.

O apsolviranim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjašnjavati sutra oko 13.00 časova.

Izvor: RTRS/SRNA