latinica  ћирилица
14/06/2017 |  13:32 ⇒ 13:33 | Autor: RTRS

Kalabić: Da li u Savjetu ministara BiH uopšte ima Srba?

Istoriograf Radovan Kalabić rekao je za Srnu da izmjene Krivičnog zakona, koje je utvrdio Savjet ministara BiH, predstavljaju još jedan pokušaj narušavanja istorijske istine i neprihvatljiv pokušaj ozakonjenja daljeg decenijskog klevetanja srpskog naroda.
Radovan Kalabić (foto:vidovdan.org ) -
Radovan Kalabić (foto:vidovdan.org )

- Srpski narod bi, pri tome, imao i zakonske sankcije - istakao je Kalabić.

On je ocijenio da se ta tema "spustila" na nivo Savjeta ministata BiH, pošto na svjetskom nivou u Savjetu bezbjednosti UN, zbog ruskog veta, nije prošla britanska rezolucija o genocidu koja bi za sobom povukla i zabranu negiranja navodnog genocida na tlu BiH.

- Јa mogu još samo da se zapitam - da li u tom Savjetu /ministara BiH/ ima uopšte Srba - rekao je Kalabić.

On je naveo da se protiv srpskog naroda decenijama vodi rat, koji je izašao iz vojne forme i nastavio se u drugim oblicima.

- Ovo je nastavak rata protiv Srba samo drugim sredstvima, odnosno neprihvatljivim zakonskim sredstvima - rekao je Kalabić.

On je istakao da u ovom slučaju dnevna politika prednjači u cijeloj priči i da je to "jedan potpuno neprihvatljiv zakon sa stanovišta istorijske istine".

- Sa stanovišta istorijske istine neprihvatljiv je bilo koji zakon koji ograničava, izobličuje i falsifikuje. Јasni su motivi, a to je da se ozakoni nešto što u istorijskoj nauci uopšte nije potvrđeno - naglasio je Kalabić.

On je ocijenio da se u Srebrenici dogodio masovni zločin, ali nije napravljen genocid i da tu treba praviti veliku razliku.

- Neko ko bi donio zakon u BiH da se kao krivično djelo tretira svako negiranje genocida, onda je to još jedan veliki pritisak na Srbe koji već traje decenijama - rekao je Kalabić.

On je rekao da mu nije poznato da je neka sudska presuda postala istorijska činjenica, podsjetivši da u nekim evropskim zakonima postoji negiranje holokausta.

- Neprihvatljivo je porediti holokaust sa onim što se dešavalo na prostoru bivše Јugoslavije, u jednom vjerskom i građanskom ratu. To je izvan uma. To je građanski i vjerski rat, a ne istrebljenje. Holokaust je pokušaj istrebljena cijelog jevrejskog naroda. To su nebo i zemlja - rekao je Kalabić.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kojim je predviđeno kažnjavanje negiranja genocida ili zločina protiv čovječnosti zatvorom od pet do 10 godina.

Izvor: SRNA