latinica  ћирилица
14/06/2017 |  16:27 | Autor: RTRS

Spriječiti usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila uputila je javni poziv poslanicima iz reda srpskog naroda u parlamentu BiH da spriječe usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, kojim se proširuje spisak ili uvode novi prekršaji koji bi se mogli sankcionisati kao krivično djelo.
Republička-gradska organizacija porodica zarobljenih i poginulih - Foto: RTRS
Republička-gradska organizacija porodica zarobljenih i poginulihFoto: RTRS

"Ovakve odredbe zakona otvaraju mogućnost dalje radikalizacije i selektivne primjene u kažnjavanju po osnovu izjava i komentara. To je praktično nastavak sudskog progona Srba bilo da su učestvovali u odbrambeno-otadžbinskom ratu, bilo da su nekog uvrijedili, a navodno suprotno pomirenju u BiH", navodi se u saopštenju ove organizacije.

U saopštenju se dodaje da stvarni rezultati dosadašnje politike kažnjavanja ratnih zločina, kao i postratni pristup verbalnim prekršajima stvaraju još veći etnički razdor, posebno među žrtvama rata.

Napominjući da je Savjet ministara BiH utvrdio da će prema ovom zakonu odgovarati svako lice koje putem bilo kakvih javnih medija propagira nasilje ili mržnju prema bilo kome, iz Republičke organizacije navode da to prepoznaju kao proširenje dosadašnje prakse javne satanizacije Srba.

U saopštenju se dodaje da se to prepoznaje i kao kažnjavanje za izražavanje neslaganja sa odnosom, prije svega, pravosuđa BiH.

To je, kako se navodi, prepoznato i kao nastojanje da se tim pravosudnim putem verifikuje politika i percepcija u BiH u međunarodnim razmjerama da su za sve što se tiče proteklog rata krivi i odgovorni Srbi.

Iz Republičke organizacije napominju da su Srbi za svoje bezazlene izjave krivično odgovarali, te navode kao primjer slučaj sa predsjednikom Udruženja nestalih Sarajevsko-romanijske regije. "A može se pretpostaviti šta će se desiti ako se usvoje predložene izmjene Krivičnog zakona BiH", dodaje se u saopštenju.

Tim zakonom, kako navode iz Republike organizacije, "sigurno neće biti obuhvaćeni autori i pošiljaoci na različite adrese u Republici Srpskoj čuvenih` morbidnih čestitki` za Dan Republike Srpske", koje su stizale od bošnjačkih udruženja.

Iz Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila postavljaju pitanje zar nije dovoljno za Tužilaštvo da pokrene postupak i to što "jedna od lidera žena žrtava rata iz Srebrenice javno poslije jednog ročišta Naseru Oriću kaže da su 70 odsto Srba koljači".

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kojim je predviđeno kažnjavanje negiranja genocida ili zločina protiv čovječnosti zatvorom od pet do 10 godina.

Izvor: SRNA