latinica  ћирилица
14/06/2017 |  17:10 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

Projekat "CEB dva" - Stambeno rješenje za najugroženije

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš rekao je da je Projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja /CEB dva/ jedan od najhumanijih projekata koji se realizuju na ovim prostorima, jer će njime biti obezbijeđena trajna stambena rješenja za najugroženije kategorije stanovništva.
Banjaluka - Čordaš- Erikson - Foto: SRNA
Banjaluka - Čordaš- EriksonFoto: SRNA

On se danas u Banjaluci tokom radne posjete novoimenovanog predstavnika UNHCR-a za BiH En Kristin Erikson posebno osvrnuo na lica koja treba da se smjeste u Gerijatrijskoj ustanovi u Derventi i Domu penzionera u Doboju, koje se rade u okviru ovog projekta.

Čordaš je u razgovoru istakao i probleme u realizaciji projekta "CEB dva" u vezi sa plaćanjem PDV-a, navodi se u saopštenju iz resornog ministarstva.

On je istakao da je resorno ministarstvo do sada imalo dobru saradnju sa UNHCR-om u BiH, posebno naglasivši podršku ove institucije u realizaciji Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja /RSP/, dodajući da ova saradnja treba da bude nastavljena i u narednom periodu.

Eriksonova je rekla da će nastojati da pruži podršku resornom ministarstvu u rješavanju problema u vezi sa realizacijom projekta "CEB dva", upravo zbog strukture korisnika koji će njime biti zbrinuti.

Ona se saglasila sa Čordašem u vezi sa značajem pružanja podrške projektima održivog povratka.

Eriksonova je dodala da će aktivnosti UNHCR-a u narednom periodu biti fokusirane na ovu vrstu pomoći povratnicima, raseljenim licima i izbjeglicama, posebno kada je riječ o korisnicima Regionalnog programa.

Predstavnik UHNCR-a je najavila zatvaranje kancelarije ove organizacije u Banjaluci.

Projektom "CEB dva" planirano je da se osigura 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 opština i gradova u BiH, kako bi bili zatvoreni svi kolektivni centri u Republici Srpskoj i Brčko distriktu, te više od 76 odsto kolektivnih centara u federaciji BiH.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja /RSP/ je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbijedi trajna stambena rješenja za oko 27.000 najugroženijih izbjegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu.

Izvor: SRNA