latinica  ћирилица
14/06/2017 |  20:14 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Izgradnja bolnice Kasindo ujedinila poslanike NSRS (VIDEO)

Poslanici su, na zahtjev Vlade, podržali izmjenu dnevnog reda, pa se na njemu našla i Informacija o izgradnji i opremanju bolnice Istočno Sarajevo“ po principu „ključ u ruke“.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Tako će biti omogućeno da realizacija projekta započne što prije. Izgradnjom nove bolnice, prema riječima resornog ministra biće uspostavljena moderna i funkcionalna zdravstvena ustanova u kojoj će medicinsku zaštitu dobiti oko 120.000 građana regije. 

Nova bolnica u Istočnom Sarajevu prostiraće se na 14 hiljada kvadratnih metara. Raspolagaće sa 210 bolničkih kreveta. Biće nabavljena sanitetska vozila i namodernija medicinska i nemedicinka oprema. Vrijednost projekta je 54,5 miliona maraka. Prvi korak ka izgradnji je načinjen - između ostalog izabrani su glavni ponuđači, firme "Marković invest" iz Laktaša i "Medikal" iz Mostara.

"Završetkom rekonstrukcije i izgradnje novog dijela bolnice Istočno Sarajevo, planirano je dugoročno opsluživanje oko 120.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske regije, djelimično Podrinjske i Hercegovačke i Sarajevskog kantona FBiH", naveo je ministar zdravlja Dragan Bogdanić.

Ova Informacija ujedinila je poslanika dva bloka koji su saglasni da će izgradnja bolnice značajno doprinijeti kvalitetu zdravstvenih usluga u Srpskoj. Već najavljuju kako će glasati.

"SDS, Istočno Sarajevo, Istočna Ilidža daju punu podršku izgradnji ove bolnice", rekao je Igor ostojić iz SDS-a.

"Prvo treba usavršiti osoblje, i naravno donijeti kvalitetniju zdravstvenu njegu. Drago mi je da će SDS glasati za ovo, jer niko, ni vlast, ni opozicija, nema pravo zbog građana da postupe drugačije", rekla je Danijela Mrda iz SNSD-a.

Za izgradnju, a ne političko prepucavanje oko značajnog projekta je i SNSD-ov Marko Vidaković. Ističe, građani žele novu bolnicu u kojoj će dobiti zdravstvenu uslugu koju čekaju dugo i koju zaslužuju.

"Treba da damo ministru šansu da zaključi ugovor i da se što prije postavi kamen temeljac", rekao je Vidaković.

"Јa, kao građanin tog dijela bila BiH, sam zadovoljna i sa nečim manjim...a ne sa ovim što ste zamislili'', rekla je Snježana Božić iz SDS-a

I Napredna srpska najavila je podršku informaciji. Ipak, podsjećaju da problemi postoje i u zdravstvenim ustanovama u drugim regijama kojima se mora pristupiti jednako ozbiljno kao bolnici u Istočnom Sarajevu.