latinica  ћирилица
16/06/2017 |  12:52 ⇒ 15:41 | Autor: RTRS

Koliko novca dobija Analiziraj.ba za monitoring Dnevika RTRS-a? (VIDEO)

Informativni program RTRS-a, a posebno udarna emisija Dnevnik 2, pod lupom su Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa i portala Analiziraj.ba.
Analiziraj.ba o RTRS-u - Foto: RTRS
Analiziraj.ba o RTRS-uFoto: RTRS

U javnosti su dostupne njihove ocjene da smo neprofesionalni, propagatori mržnje, dok su naši novinari izloženi linču na društvenim mrežama.

I Regulatorna agencija za komunikacije će, po zahtjevu Parlamentarne skupštine BiH, uraditi monitoring Dnevnika 2.

Nesporno, RTRS i druga dva javna servisa treba da budu otvoreni za kritike. Međutim, pitanje je - ko nas kritikuje i šta je cilj brojnih analiza? Da se utiče na uređivačku politiku, ili konstruktivnim sugestijama poboljša Informativni program?

Sistematski i temeljito, nepune tri godine pomenuti portal objavljuje analize informativnih emisije RTRS. U fokusu njihovog interesovanja je Dnevnik 2, centralna informativna emisija TV Republike Srpske.

Njihovo interesovanje ponukalo nas je da istražimo po čijem nalogu analiziraju i ko ih finansira. I došli smo do podataka da su za protekle tri godine od USAID i Fonda otvoreno društvo BiH iz Sarajeva za takvu vrstu posla dobili ukupno 130.000 američkih dolara.

Opširnije u prilogu!