latinica  ћирилица
25/06/2017 |  12:39 ⇒ 26/06/2017 | 14:04 | Autor: RTRS

Kalinovik- Promocija knjige doktorke Nele Sršen (VIDEO)

U Narodnoj biblioteci u Kalinoviku predstavljena je knjiga "Rak na duši" autorke Nele Sršen, ugledne doktorke Univerzitetske bolnice u Padovi i velikog humanitarca koji je pomogao brojnim pacijentima sa područja bivše Јugoslavije.
Kalinovik- Promocija knjnige doktorke Nele Sršen - Foto: RTRS
Kalinovik- Promocija knjnige doktorke Nele SršenFoto: RTRS

Nela Sršen je i član tima za transplantaciju jetre Snežani Puhalo iz Kalinovika koja je zbog Vilsonove bolesti krajem februara prebačena na liječenje u Padovu.

Knjiga "Rak na duši" nije knjiga savjeta, već simbioza vlastitog i profesionalnog iskustva doktorke Sršen za koju pacijent nije samo pacijent, već jedinstveno biće sa problemima koji se zajedno rješavaju. Uz ostavljanje slobode u pristupu izbora liječenja, prije svega oboljelima od kancerogenih bolesti u terminalnoj fazi, Sršenovu karakteriše i poseban pristup medicini i liječenju sa psihološkog, ali i duhovnog aspekta.

- Јedan malo posebniji način gledanja, ne samo na patologiju kako se živi bolest i kako proći kroz bolest do ozdravljenja kroz svoje vlastito iskustvo bolesti, isto tako i skupljajući 20 i više godina profesionalnog iskustva, dakle jedna sinteza kroz lijepu životnu priču - kaže Sršenova.

Velikog humanistu i doktora sa Kalinovikom je povezala Snežana Puhalo, koja u Padovi čeka transplantaciju jetre i kojoj je Sršenova u svakom momentu bila na raspolaganju i kao doktor, psiholog i prijatelj. 

Načelnica opštine Kalinovik Mileva Komlenović istakla je da je povod za promociju bila, kako navodi, beskrajna zahvalnost diktorki Neli, ne samo za Snežanu, nego uopšte.

- Ponukalo me koliko ljubavi, strpljenja, pažnje i vremena doktorka Nela posvećuje pacijentima iz BiH i sa našeg govornog područja - rekla je načelnica, i dodala, da doktorka uspješno zaviruje u dušu svakog svog pacijenta.

- Snežana je jedno od mojih predivnih iskustava. Ona je svojim ponašanjem pokazala šta znači strpljenje i što znači jak karakter i samim tim je sigurno zaslužila da što prije dođe do transplantacije i što prije ozdravi - naglasila je Sršenova.

Predstavljanju knjige doktorke Sršen, uz brojne građane Kalinovika, prisustvovali su i studenti Medicinskog fakulteta iz Foče, te njeni pacijenti koji su stigli iz raznih krajeva Srpske i FBiH.