latinica  ћирилица
25/06/2017 |  14:42 | Autor: RTRS

Novi udar na Ruse: Cio tim dopingovan na SP 2014?!

Neko će reći da je u pitanju novi udar na Ruse, a neko da je u pitanju nastavak razotkrivanja najveće sportske prevare u protekloj deceniji.
Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2018. u Rusiji - Foto: Novosti.rs
Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2018. u RusijiFoto: Novosti.rs

Rusi se na Svjetskom prvenstvu 2014. godine nisu proslavili. Oni su takmičenje završili poslije učešća u grupi H, gdje su odigrali neriješeno sa Alžirom (1:1) i Јužnom Korejom (1:1), a poraženi su od Belgije (0:1).

Zbog navodnog organizovanog dopinga uz pomoć države ruski sportisti već trpe sankcije, a mnogo atletičara nije učestvovalo na Olimpijskim igrama u Riju 2016.

Kako god da bude, nema sumnje da će novi skandal vezan za ruske sportiste imati neke posljedice.

Britanski Mejl on Sandej objavio je da FIFA vodi istragu o tome da li je cio ruski fudbalski tim bio dopingovan tokom Mondijala u Brazilu.

Rusija je, inače, trenutno domaćin Kupa konfederacija, i posle jučerašnjeg poraza od Meksika (2:1) završila je učešće, a nekoliko igrača iz tog tima igralo je i na posljednjem Mondijalu, a to su Igor Akinfejev, Denis Glušakov, Maksim Kanunikov, Aleksandr Semedov i Јurij Žirkov.

FIFA, navodno ima podatke o "nepravilnostima u uzorcima urina" za 23 fudbalera Rusije sa SP 2014. godine, kao i za još 11 drugih ruskih fudbalera koji su testirani u različitim prilikama.

Sumnja se da su i fudbaleri bili dio navodnog "nacionalnog programa", u kojem su stotine elitnih ruskih sportista koristili razne "šeme za varanje" uz asistenciju ili znanje državnih sportskih institucija.

Čitav sličaj dolazi i do predsjednika Vladimira Putina, a Rusi su, po saznanjima Engleza, uništili dobar dio dokaza.

I posebno im je zasmetala srdačnost Đanija Infantina, predsjednika FIFA i Putina, na utakmicama s početka Kupa konfederacija gdje se smiju u svečanoj loži.

Naravno, sada mnogi dovode u pitanje kredibilitet Rusije i postavljaju pitanje da li je podobna da i dalje ostane organizator Svjetskog prvenstva iduće godine.

- FIFA konačno mora da uzauzme ozbiljan stav. Oni su dugo odbijali da priznaju da postoji doping u fudbalu. Ovakva stvar mora da se riješi prije narednog Svjetskog prvenstva. Kredibilitet FIFA nije visok i čelni ljudi više ne mogu sebi da dozvole ignorisanje ovakvih slučajeva - rekao je advokat Dik Pound, bivši šef Svjetske antidoping agencije, a sada član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Izvor: B92