latinica  ћирилица
25/06/2017 |  16:43 ⇒ 26/06/2017 | 12:13 | Autor: RTRS

BL: Koncert ruskog Nacionalnog akademskog orkestra narodnih instrumenata "Osipov"

U Kulturnom centru Banski dvor počeo je koncert ruskog Nacionalnog akademskog orkestra narodnih instrumenata "Osipov".
Ruski orkestar u NSRS - Foto: RTRS
Ruski orkestar u NSRSFoto: RTRS

U njihovim nastupima uživala je ne samo ruska, već i publika u Americi, Australiji, Kanadi, Јapanu i širom Evrope. Tu priliku večeras će imati i Banjalučani. Smatraju ih najboljim ruskim orekstrom i kažu da su ambasadori ruske kulture. Prije koncerta, danas su bili gosti u Narodnoj skupštini.

Predstavljen im je rad najvišeg zakonodavnog tijela Srpske, u kojem nisu zaboravili da se Ruska Federacija iskreno zalaže za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je za Srpsku izuzetno važno.

- Večeras će biti čast za banjalučku publiku da čuje ove više puta nagrađovane umjetnike koji su sa bratskim pogledom na Republiku Srpsku došli da obogate kulturnu scenu u Banjaluci - rekao je generalni sekretar NSRS Marko Aćić.

Generalni sekretar Skupštine gostima je poklonio "Zmijanjski vez" koji je uvršt eno na Uneskovu listu svjetskih kulturnih dobara. Srbi i Rusi su bratski narodi, poručio je dirigent orkestra Vladimir Andropov. Gdje god nastupali, ističe, uvijek predstavljaju Rusiju.

- Ovaj orkestar s pravom se smatra najboljim u Rusiji i on i jeste zastava Rusije - istakao je dirigent orkestra Vladimir Andropov.

Domaćin koncerta je Gradski tamburaški orkestar Banja Luka, koji je proglašen za najbolji orkestar na upravo završenom Svjetskom festivalu "Tamburica fest" u Novom Sadu.

 - Koristim ovu priliku pa se pohvalim da je Banjaluka koja pretenduje svoju nominaciju za Evropsku prestonicu kulture uskoro da zaokruži dobila još jedno zlato u ovoj oblasti. Siguran sam da će oni koji spremaju tu aplikaciju znati to da iskoriste - izjavio je predsjednik Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka Spomenko Guzijan.

Banjalučkim tamburašima čestitao je predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović.