latinica  ћирилица
25/06/2017 |  17:03 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Banjaluka: Okupila se najbrojnija generacija Učiteljske škole (VIDEO)

U maju se maturanti opraštaju od školskih klupa, u junu - neki drugi evociraju uspomene. Tako se ispred zgrade nekadašnje škole okupila najbrojnija generacija Učiteljske škole u Banjaluci, koja je maturirala 1967.
Banjaluka: Najbrojnija generacija Učiteljske škole - Foto: RTRS
Banjaluka: Najbrojnija generacija Učiteljske školeFoto: RTRS

Prije 50 godina, Učiteljsku školu završilo je čak 275 učenika, u devet odjeljenja. Među tadašnjim maturantima bila je i Banjalučanka Edina Dabolhanić, koja sada živi u Torontu. 

- Tamo sam počela da radim u vrtiću, ali mi se odnos učitelja i prosvjetnog radnika nije svidio, pošto tamo djeca imaju veliku slobodu, nemaju respekta, a mi smo naučili da se respektujemo - istakla je Dabolhanić.

A kakvo bi to podsjećanje na školske dane bilo, da nisu pozvani i profesori. Radenka Simonović, profesor pedagoške grupe predmeta, i u 85-oj dobro se sjeća ove generacije. 

- Srce mi je puno sreće kad pomislim kako su slušali, kako su bili ozbiljni, kako su odgovorni, kako su bili pošteni. To nemam riječi - izjavila je Simonovićeva.

I resorni ministar rado se odazvao proslavi, jer je i on bio maturant ove škole, pet godina kasnije. Relevantan da uporedi obrazovni sistem tada i danas.

- Mi smo tad polagali pet predmeta na prijemnom ispitu – srpski jezik i književnost, muzičko, likovno, matematika i fizičko da se vidi jedna kompletna ličnost budućeg učitelja - istakao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Te šezdeset sedme, maturanti su se rasuli po bivšoj Јugoslaviji. Neki nastavili da se školuju i postali univerzitetski profesori. Drugi otišli za pozivom učitelja. Zato najboljoj među najbrojnijom generacijom ove škole, Mirjani Stupar, zadatak da okupi drugare nije bio lak. Ipak, uspješno je obavljen.