latinica  ћирилица
26/06/2017 |  14:37 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

"Šumama Srpske" naređeno da raskinu ugovore sa preprodavcima (VIDEO)

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić izjavio je danas u Banjaluci da je Јavnom preduzeću "Šume Republike Srpske" naređeno da se odmah raskinu ili ne potpisuju naredni ugovori sa svim drvoprerađivačima za koje je dokazano da vrše izvoz i preprodaju šumskih drvnih sortimenata.
Sastanak predstavnika Ministarstva i "Šuma Srpske" - Foto: SRNA
Sastanak predstavnika Ministarstva i "Šuma Srpske"Foto: SRNA

Zubić je, nakon sastanka predstavnika resornog ministarstva sa rukovodstvom "Šuma Srpske", naveo da su od početka ove godine na snazi kriterijumi za raspodjelu i ugovaranje šumskih drvnih sortimenata, koji su, zbog mnogo primjedbi i sugestija, u međuvremenu korigovani i učinjeni objektivnijim.

- Taj posao je završen i sada je na "Šumama" da izvrše ugovaranje i ispoštuju ugovore prema poslovnim partnerima, odnosno drvoprerađivačima - rekao je Zubić novinarima.

On je istakao da su kriterijumi promijenjeni i u vezi sa hrastovinom, gdje je usaglašeno da se sirovinom tog drveta podrže firme koje rade finalni i polufinalni proizvod.

Zubić je naglasio da je na današnjem sastanku, osim o zaštiti šuma, proizvodnji, prostoj i proširenoj reprodukciji, razgovarano o finansijskoj konsolidaciji javnih preduzeća, što podrazumijeva smanjenje nepotrebnih troškova i njihovo svođenje na najmanju moguću mjeru.

Kada je riječ o preprodaji trupaca, generalni direktor "Šuma Republike Srpske" Risto Marić kaže da se barata sa 26.000 metara kubnih izvezenog šumskog drvnog sortimenta.

- Od toga, trupca nema ni 1.000. S tim u vezi imamo jednog izvoznika sa više od 75 zaposlenih, a izvezao je 34 metra kubna trupaca. Postavlja se pitanje opravdanosti uskraćivanja ugovora za drugo polugodište, a toliko je radnika zaposleno. Dakle, dobro ćemo mjeriti kada je u pitanju raskidanje ugovora s onima koji su izvozili - rekao je Marić.

On je naveo da "Šume Srpske" u posljednje dvije godine ostvaruju dobre rezultate kada je riječ o proizvodnji, prodaji i finansijskim rezultatima na kraju godine.

Marić je istakao da je u proteklih pet mjeseci proizvodnja u okviru ovog preduzeća ostvarena na nivou 101 odsto, a sječa, izvoz i prodaja u jednakom procentu - 97 odsto.

- Naplativost je na nivou 98,7 odsto - rekao je Marić i dodao da je prosječna plata u "Šumama" od 800 do 810 KM.

Predsjednik Nadzornog odbora "Šuma Srpske" Biljana Marković naglasila je da je komunikacija Vlade, resornog ministarstva, Nadzornog odbora, uprave i ostalih zainteresovanih strana u okviru tog preduzeća na visokom nivou.

- Rezultati iz prošle godine i u prvih pet mjeseci ove godine su pozitivni, iako postoje određeni problemi. Naša dužnost je da ih pratimo i tražimo odgovarajuća rješenja - rekla je Markovićeva nakon sastanka posvećenog stanju u šumarstvu.

Sastanku je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, kao i izvršni direktori preduzeća, te direktori šumskih gazdinstava u Srpskoj.