latinica  ћирилица
26/06/2017 |  17:06 ⇒ 27/06/2017 | 09:27 | Autor: RTRS

Mektić "optužio" predsjednika Srpske; Dodik odgovorio: Ti si politički klovn (VIDEO)

Ko je izdajnik i kakvo je porijeklo imovine kojom raspolaže predsjednik Srpske – pitanja su koja muče ministra bezbjednosti BiH, Dragana Mektića.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Na odgovor nije dugo čekao. Sve piše u imovinskom kartonu, kaže Milorad Dodik, a politički klovn, kako je nazvao Mektića, trebalo bi da se bavi svojim poslom, a ne zavirivanjem u tuđi džep.

Da je medijsko prozivanje najdraži posao domaćih političara pokazuje i istup Dragana Mektića, koji je preskočio institucije, pa se pred medijima upitao odakle Miloradu Dodiku 200. 000 evra koje je uredno prijavio i prenio preko granice. Da li javnost treba da se bavi paušalnim pitanjima izdajnika i porijeklom imovine ili to prvo treba da pretresu nadležne institucije, Mektić nije objasnio. Sve je legalno, priznaje, ali opet, usput bi da pita.

- Neka objasni ove letove – šta radi po Krfu, Sloveniji, Austriji, Tasosu, Kipru itd. Neka objasni kako je krajem maja unio 200.000 evra u Republiku Srpsku i kakvo je porijeklo tog novca i odakle mu novac.

Da Mektić odavno nema kredibilitet ozbiljnog političara, nego političkog klovna koji zabavlja javnost, smatra Dodik i pita ministra zašto još nije utvrđeno ko su napadači na tada srpskog premijera, Aleksandra Vučića, koji su prije dvije godine pokušali da ga ubiju u Srebrenici.

A porijeklo novca koji je prenio preko granice, kaže Dodik, lako je provjeriti.

- Želim samo zbog javnosti da kažem da sam u svom imovinskom kartonu, što je svakom vidljivo, proteklih godina uredno prijavio i dva stana u vlasništvu od po 77 kvadratnih metara u Beogradu u Bulevaru Kralja Aleksandra, koji su kupljeni 1989. godine, a koje sam nedavno prodao i to je novac koji sam legalno prijavio i unio u Republiku Srpsku, poručio je Dodik.

Ni tema izdajnika nije zaobiđena, pa se Mektić javno upitao zašto neko ko je, kako kaže, švercovao visokoakciznom robom tokom rata, aludirajući na Dodika, proziva druge za izdaju.

- Јa mislim da je izdaja kada se stvarala Republika Srpska, kad se branio srpski narod u prošlom ratu, kad se odbranio, da je izdaja bila ne biti ovdje nego pobjeći sa ovih prostora i poslije se vratiti i gledam sada, slavodobitno hoda i obilježava sve ove bitke, a ne znam kako može borcima pogledati u oči, ističe Mektić.

Pozivanje na borce i prošli rat, takođe, nije novo u političkom diskursu. Možda nije znao da objasni šta znači uslovno glasanje u Savjetu ministara, kada su na dnevnom redu bile izmjene Krivičnog zakona BiH i kada je i Mektić dao glas unaprijed, prije nego što su stavovi Ministarstva pravde Srpske uvršteni u tekst zakona, ali zato Mektić optužujući Dodika, radi upravo to za šta ga optužuje – "maše" apstraktnim stvarima koje pogađaju uvijek laku metu, a to su emocije svih koji su stvarali i žive u Srpskoj. Dodik time, kako kaže, ne želi da se bavi.

Nemam namjeru da odgovaram na spletke Dragana Mektića, koga kao čovjek iskreno žalim, jer preuzeti na sebe svakodnevno fabrikovanje konstrukcija, teorija zavjere i spletki, težak je posao i za umnog čovjeka, a kamoli za njega koji je dobrovoljno preuzeo ulogu bosanskog političkog klovna, poručio je predsjednik Srpske.

Šta će tačno biti za sedam dana, koliko je Јosip Grubeša, ministar pravde BiH, kako kaže Mektić, dodatno uzeo da iščita famozni stenogram sa sjednice i razmisli da li će negiranje genocida izbaciti iz Krivičnog zakona, ne zna se. Ali zato u BiH svi evidentno znaju ko Srpsku više voli i ko je manje uradio za nju.