latinica  ћирилица
27/06/2017 |  13:02 | Autor: RTRS

Stefanović: Beograd još čeka konkretne smjernice iz Brisela

Srbija je spremna da preuzme dio tereta migrantske krize, ali i dalje čeka konkretne smjernice od EU, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.
Nebojša Stefanović - Foto: TANЈUG
Nebojša StefanovićFoto: TANЈUG

Na sastanku predstavnika zemalja učesnica Regionalne inicijative za pitanja migracije, azila i izbjeglica /MARRI/, koji se održava u Beogradu, Stefanović je pojasnio da su te smjernice u vezi sa odnosom prema ekonomskim migrantima i kako da Srbija bude efikasnija u readmisiji.

Stefanović je istakao da problem migrantske krize sa kojom se sve zemlje, u većoj ili manjoj mjeri već nekoliko godina suočavaju, postaje hroničan, bez ikakvih konkretnih izgleda da bi uskoro mogao biti riješen i prevaziđen.

"Mislim da su svi svesni da će u našem životnom veku migrantska kriza postati svakodnevna pojava i da će nastaviti da postoji na evropskom kontinentu. Zato moramo da čujemo odgovor od Evrope šta ćemo raditi ako broj migranata u budućnosti bude veći", rekao je Stefanović.

On je izrazio uvjerenje da je zajednički cilj svih učesnica MARRI inicijative da se konačno pronađe trajno i održivo rješenje za problem ilegalnih migracija, trgovine ljudima i velikog broja izbjeglica na balkanskoj ruti.

"Borba protiv krijumčarenja i trgovine ljudima je ozbiljan problem koji i dalje predstavlja veliki bezbednosni izazov za ovaj region. Od početka migrantske krize u Srbiji smo uhapsili više od dve hiljade ljudi koji su se bavili organizacijom ilegalnog prelaska granice i krijumčarenjem", napomenuo je Stefanović.

On je naveo da su zajedničke patrole vojske i policije Srbije na granicima od ljeta prošle godine odvratile veliki dio migranata koji su htjeli ilegalno da pređu granicu.

Stefanović je rekao da Srbija treba da bude ponosna što nije dozvolila bilo kakav veći incident, izbijanje neke zdravstvene epidemije ili ugrožavanje stanovništva na "balkanskoj ruti".

On je napomenuo da se u Srbiji trenutno nalazi nešto manje od 6.000 migranata, koji su smješteni u prihvatne centre, što je broj migranata koji Srbija može da primi na svojoj teritoriji, pruži im pristojan smještaj i hranu i zdravstvenu zaštitu.

Izvor: SRNA