latinica  ћирилица
27/06/2017 |  14:37 ⇒ 14:55 | Autor: RTRS

Gluhaković: Vlada pomaže razvoj Petrova

Ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković rekao je danas u Petrovu da Vlada Republike Srpske daje punu podršku razvoju ove lokalne zajednice.
Ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković i načelnik opštine Petrovo Ozren Petković - Foto: SRNA
Ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković i načelnik opštine Petrovo Ozren PetkovićFoto: SRNA

Gluhaković je kao primjer dobre prakse naveo zajednički projekat izgradnje banjsko-turističkog kompleksa "Terme Ozren", u ozrenskom naselju Kakmuž, u kojem su prepoznali značajnog investitora, "Milojević Gilje-gas" iz Srbije, kojem je dodijeljena postojeća neperspektivna imovina.

Gluhaković, koji je danas posjetio lokalnu upravu u Petrovu i gradilište "Terme Ozren", rekao je novinarima da je izgradnja banjskog kompleksa do sada najveći projekat u ovoj lokalnoj zajednici.

"Danas smo razgovarali i o mogućnosti za neka druga ulaganja u turizam, kako najbolje predstaviti regulacioni plan i van granica Republike Srpske i na koji način privući nove investitore, jer to ovaj prostor zaslužuje", rekao je Gluhaković.

On je podsjetio da je Vlada zajedno sa svim institucijama Srpske dala punu podršku ovoj lokalnoj zajednici i najavio dodatno unapređenje odnosa kako bi lokalno stanovništvo bilo zadržano.

On je najavio nova ulaganja iz oblasti poljoprivrede, industrije i prerađivačkih kapaciteta.

Gluhaković je izrazio zadovoljstvo što je kompanija "Milojević" u Vladi Republike Srpske i lokalnoj zajednici prepoznala sigurnost za ulaganje.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković istakao je da ova lokalna zajednica ima dobru saradnju sa resornim ministarstvom, koja kao rezultat ima invesitciju u "Terme Ozren".

"Razgovarali kako i na koji način da pomognemo investitoru da se ulaganje što brže i konkretnije realizuje",rekao je Petković.

On je ukazao na potrebu održavanja sastanka sa predstavnicima ministarstava saobraćaja i veza te poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kako bi bila poboljšana putna komunikacija prema banjsko-turističkom kompleksu "Terme Ozren".

Petković je dodao da je na današnjem sastanku bilo riječi i o turističkoj zoni Kaluđerica i najavio održavanje konferencije na kojoj bi bili predstavljeni njeni potencijali.

Direktor kompanije "Milojević Gilje-gas" Slaviša Јović kaže da bi do kraja avgusta trebalo da bude završena prva faza radova, nakon koje slijedi izgradnja hotelskog dijela, zajedno sa pratećim sadržajem.

On očekuje da će već u narednoj godini, početkom sezone, "Terme Ozren" u jednom dijelu biti puštene u rad, a da će dovršetak izgradnje cijelog objekta biti zaključno sa 2019. godinom.

Projektovani iznos sredstava za izgradnju je 3.500.000 evra, ali Јović predviđa da će krajnji troškovi biti mnogo veći.

Izgradnja savremenog banjsko-turističkog kompleksa u Kakmužu počela je krajem septembra prošle godine.

Ovaj kompleks imaće hotel sa šezdesetak soba, restoran kapaciteta 150 mjesta, svečanu salu za 400 gostiju, kongresnu salu, dva zatvorena i tri otvorena bazena, sportske terene i modernu benzinsku pumpu.

Izvor: SRNA