latinica  ћирилица
27/06/2017 |  16:32 ⇒ 16:36 | Autor: RTRS

Šarović-Grujičić: Početi rješavati pitanje naknada za potopljeno zemljište

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić ocijenili su danas da je došlo vrijeme da se počne sa rješavanjem pitanja naknada za potopljeno zemljište na istoku Republike Srpske za opštine Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Višegrad i Rogatica.
Sarajevo: Šarović, Grujičić - Foto: SRNA
Sarajevo: Šarović, GrujičićFoto: SRNA

Šarović je poslije sastanka u Sarajevu podsjetio da opština Srebrenica naknadu za potopljeno zemljište ne dobija od 1992. godine i da je riječ o višemilionskim iznosima.

"Svake godine Srebrenica u tom smislu gubi blizu polovine svog budžeta koji bi bio značajan za razvoj i napredak ove lokalne zajednice. Na dobrom smo putu da dođe do dogovora sa `Elektroprivredom Srbije` jer je to pitanje bilo i tema zajedničke sjednice Vlada Srbije i Savjeta ministara BiH", rekao je Šarović novinarima.

On se nada da će dogovor biti postignut kako bi ta sredstva bila na raspolaganju stanovnicima tih lokalnih zajednica.

"Tokom sastanka smo konstatovali da je za ovu lokalnu zajednicu vrlo važno da ima miran period razvoja i napretka i da se na neki način `izvuče ispod kišobrana` velikih političkih tema", kaže Šarović.

On je dodao da u tom smislu, kao resorni ministar, podržava da Srebrenica iskoristi svoje resurse, dobije sve ono što može od Vlade Republike Srpske, ali i onog što može da pomogne Savjet ministara.

Šarović je naveo da je tokom susreta sa Grujičićem bilo riječi i o potrebi da Savjet ministara BiH izvrši svoju obavezu sa Investicione konferencije od prije nekoliko godina, na kojoj su predstavnici Savjeta ministara najavili da će odobriti dva miliona KM za razvoj infrastrukture u opštini Srebrenica.

"Uradiću što mogu da ova sredstva u što skorije vrijeme stignu u ovu opštinu", rekao je Šarović.

Grujičić je istakao da bi rješavanje pitanja koja su bila teme današnjeg sastanka veoma značilo za Srebrenicu koja je pretrpjela značajna ljudska i materijalna razaranja tokom proteklog rata.

"U situciji smo da moramo da tražimo pomoć kako bismo našu industriju stavili na noge i doveli na predratni nivo, kada je Srebrenica bila među industrijski razvijenijim opštinama", rekao je Grujičić.

On je napomenuo da su tokom današnjeg susreta otvorena sva pitanja koja se tiču ekonomskog razvoja Srebrenice, ističući da postoji interesovanje potencijalnih investitora za ulaganja u ovu lokalnu zajednicu.

"Mi nastojimo da stabilizujemo političku scenu kako bismo obezbijedili svakom ko dođe u Srebrenicu da se osjeća sigurno i da svoje investicije uloži u pokretanje pogona kako bi zaposlili stanovništvo. Srebrenica je opština otvorena za sve i želimo saradnju u sa Federacijom BiH, BiH i susjednim državama", rekao je Grujičić.

Izvor: Srna