latinica  ћирилица
27/06/2017 |  18:52 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Bijeljina: Protest članova Udruženja "Drugačiji svijet" (VIDEO)

Zbog negiranja i neprihvatanja da u dnevni red sjednice Skupštine grada Bijeljina bude uvrštena Inicijativa i peticija građana sa 5.400 potpisa, dvadesetak članova Udruženja "Drugačiji svijet" okupilo se ispred zgrade gradske uprave.
Protesti roditelja - Foto: RTRS
Protesti roditeljaFoto: RTRS

U Udruženju ističu da se od decembra bore za prava svoje bolesne djece, jer je odlukom Skupštine iznos od 290 maraka za smještaj u vlastitoj porodici, smanjen na 145 maraka, koliko dobijaju nezaposleni roditelji djece sa posebnim potrebama.

Prošlogodišnje povećanje pomoći za smještaj djece u vlastitu porodicu iznosilo je čak 40 odsto. To nam je mnogo značilo, ali ponovno vraćanje na iznos od 145 maraka u decembru, znak je da gradska uprava ne brine dovoljno o ovoj kategoriji stanovništva, ističe Katja Blagić predsjednica Udruženja Drugačiji svijet, koje okuplja roditelje i porodice djece sa posebnim potrebama.

- 135 je djece, zar je to za grad od 150 hiljada stanovnika mnogo, zar smo toliko teški? Žalosno. Obećanje smo dobili u januaru od gradonačelnika da će se u narednom periodu iznaći sredstva i da će se izaći u susret, međutim kako je tad, tako je i sad - istakla je predsjednica Udruženja "Drugačiji svijet" Bijeljina Katja Blagić.

Katja se nadala da će inicijativa za povećanje pomoći biti razmatrana na današnjoj sjednici, ali sve je ostalo samo na obećanjima. Samohrane majke Јelica Stevanović i Rajka Kvrgić na ime pomoći za smještaj djeteta u vlastitu porodicu od grada dobiju 145 maraka. Danonoćno se brinu o svojoj bolesnoj djeci, što ih onemogućava da nađu stalno zaposlenje.

- On je vezan za krevet, sa pempasom je, uz moju pomoć može da ustane i da malo po sobi prošeta, a ostalo ne može ništa. Nije pohađao nažalost ni školu - dodala je Stevanović.

- Јa na nju primam socijalu i tuđu njegu, da je to bar redovno i da ne kasni, čovjek bi se nekako i snašao, a ovako i ostale dažbine struja voda i to, to se mora platiti - istakla je Rajka Kvrgić.

Grad Bijeljina je jedna od tri lokalne zajednice u BiH koje priznaju pravo na proširenu socijalnu pomoć, za koju nije zakonski obavezna, ali za nešto više od ovoga što se trenutno izdvaja novca nema, kaže načelnik za finansije, koji odluku o povećanju smatra politikantstvom.

- Mislim da ono što je bilo prošle godine bila potpuna politizacija i naravno to je uradila opozicija, navodeći djecu i roditelje koja imaju problema, da se može izdvajati daleko više sredstava - rekao je načelnik Odjeljenja za finansije grada Bijeljina Slavko Bašić.

Na redovnoj sjednici Skupštine grada koja je održana danas, opozicija predvođena odbornicima SNSD-a predložila je da se uradi rebalans budžeta i da se sa stavke za finansiranje pripravnika prebaci 100000 maraka za potrebe djece za posebnim potrebama, međutim prijedlog nije dobio potrebnu većinu.