latinica  ћирилица
27/06/2017 |  19:17 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Zagreb dobija spomen ploču Јuri Francetiću, komandantu ustaške "crne legije"

Zagreb će, možda, uskoro izgubiti Trg maršala Tita ali će u subotu sigurno dobiti spomen ploču posvečenu ustaškom glavešini Јuri Francetiću, javljaju hrvatski mediji.
Јure Francetić (Foto: hrvatskonebo.com) -
Јure Francetić (Foto: hrvatskonebo.com)

Spomen - ploča Francetiću, "prvom zapovjedniku 1. stajaćeg djelatnog zdruga ustaške vojske", zloglasne "crne legije" biće postavljena u subotu. Činu postavljanja ploče prisustvovaći i predstavnici hrvatske katoličke crkve. Kako je najavljeno, sveštenik Anđelko Kaćunko, u pomen na ovog ustaškog vođu, predvodiće misu.

Sljedbenici ustaša najavili su postaljanje slične "spomen - ploče" i na Francetićevoj rodnoj kući, mjestu Prozor kraj grada Otočca, u zaseoku Vivoze u Hrvatskoj.

Јure Francetić je do smrti 1942. godine bio jedno od viđenijih lica ustaškog pokreta i NDH, fašističke tvorevine krive za smrt stotina hiljada ljudi. Poznat je, između ostalog, po svojim zločinima na Kozari, u Krajini, i u istočnoj Bosni.

Ubijen je u decembru 1992. godine kada se u Lici, pored sela Močile kod Slunja, srušio njegov avion. Francetića i njegovog pilota su odmah uhvatili partizani, ali ih nisu mogli obraniti od seljaka koji su željeli da mu naplate teške zločine nad srpskim narodom. Teško ranjeni Francetić je, radi razmjene, bio prebačen u partizansku bolnicu gdje su mu pokušali spasiti život, ali je podlegao povredama. Partizani su, nakon toga, njegovo tijelo poslali u Zagreb. Adolf Hitler mu je posthumno dodijelio najviše njemačko vojno odlikovanje, orden "gvozdenog krsta" a hrvatske vlasti su vijest o njegovoj smrti objavile tek tri mjeseca nakon pogibije, kako se ne bi demoralisao hrvatski narod.

Izvor. Agencije