latinica  ћирилица
28/06/2017 |  12:04 ⇒ 12:48 | Autor: RTRS

Andrićgrad: U okviru "Višegradske staze" održana svečana akademija (VIDEO)

U Okviru četrdesete manifestacije "Višegradska staza" biće otvoren Drugi sajam knjiga. Na Sajmu knjiga, koji organizuje "Andrićgrad", sa suorganizatorima- Andrićevim institutom i Beogradskim sajmom, veliki broj ličnosti iz kulture predstaviće najznačajnija izdanja, svoje radove i kroz polemike doći do novih zaključaka iz oblasti književnosti, ali i ostalih kulturoloških i društvenih pitanja. Višegradska staza je kulturna manifestacija posvećena nobelovcu Ivi Andriću. Tim povodom, na Vizantijskom trgu u Andrićgradu održana je svečana akademija.
"Višegradske staze" - akademija - Foto: RTRS
"Višegradske staze" - akademijaFoto: RTRS

"Andrić je svojim sveukupnim djelom i jednom starozavjetnom knjigom upoznao cijeli svijet sa plahovitom rijekom Drinom krivom, granicom, onom koja je granica zemalja, ljudi i običaja", rekao je akademik Dušan Kovačević, govoreći besjedu o Andriću i dodao:

"Knjiga "Na Drini ćuprija" je žitije balkanskog naroda kroz vijekove, patnje i muke sa povremenim incidentima seće i radosti, moglo bi se reći knjiga o danima svijetlosti i vijekovima tame".

Višegradska staza je vječna, kao što je vječno i djelo velikog nobelovca, rečeno je na akademiji.

"Nameće se neizostavno pitanje kako govoriti o piscu čije je djelo iscrpilo snagu riječi u korist književnosti, tražeći uvijek ljudskost i razumjevanje za patnje, a čiji je lični život bio posvećen čovjeku i umjetnosti", izjavio je Mladen Đurević, načečnik opštine Višegrad.

"Andrić nam je ostavio u naslijeđe nemjerljivo kulturno bogatstvo što nas obavezuje da čuvamo od zaborava to neprocjenjivo djelo, da usmjeavamo mlade generacije da čitaju Andrića kako bi stasali u poklonike istinskih kulturnih vrijednosti", istakao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture u Vladi Srpske.

Konačno su Višegrad i Andrićgrad objedinjeni u jednu cjelinu, mjesto gdje naš narod može da pokazuje šta sve zna o muzici, literaturi i ostalim vidovima umjetnosti, istakao je ovom prilikom režiser Emir Kusturica.

Kusturica je takođe rekao da su Višegrad i Andrićgrad jedna cjelina gdje će zapravo Andrićev duh definitivno zavladati

U umjetničkom dijelu programa ovogodišnje Višegradske staze nastupili su glumac Nebojša Dugalić i hor Srbadija iz Bijeljine.