latinica  ћирилица
28/06/2017 |  12:28 ⇒ 13:35 | Autor: RTRS

Kruševac: Obilježeno 628 godina od Kosovskog boja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predvodio je danas u Kruševcu državnu ceremoniju povodom obilježavanja 628 godina od Kosovskog boja.
Kruševac: Obilježeno 628 godina od Kosovskog boja (Foto: Tanjug/ RADE PRELIC) - Foto: TANЈUG
Kruševac: Obilježeno 628 godina od Kosovskog boja (Foto: Tanjug/ RADE PRELIC)Foto: TANЈUG

Državna ceremonija je održana kod Spomenika kosovskim junacima u centru Kruševca, gdje su položeni vijenci i odate državne i vojne počasti.

Prethodno je u Crkvi Lazarici služena Sveta arhijerejska liturgija, a nakon nje i parastos za sve srpske vojnike pale od Kosovskog boja do danas.

Potom je praznična litija prošla od Crkve Lazarice do Spomenika kosovskim junacima u centru Kruševca, gdje je služen i pomen.

Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova u saradnji sa gradom Kruševcom.

Predsjednik Srbije rekao je u Kruševcu, da Srbi nikada više ne smiju da se dijele, te da moraju da baštine, čuvaju i odbrane svoje dvije najveće vrijednosti - nezavisnost i slobodu.

- Nikada više ne smijemo tako da se delimo. Јednu i jedinu Srbiju imamo i moramo da je čuvamo cjelovitu, da budemo zajedno, složni i jedinstveni - naglasio je Vučić.

On je istakao da nikada Srbija neće moći da podigne toliko spomenika koliko ima junaka, na čijem se primjeru vaspitavaju generacije koje dolaze.

- Obećavam da nikada nećemo odustati od naše borbe za srpsku čast, srpsko časno ime, srpsku istoriju i srpsku budućnost. Sačuvaćemo srpsku zemlju i srpske svetinje, umijećemo da sačuvamo naš narod gdje god da se nalazi - rekao je Vučić.

On je naglasio da danas, kada je Srbija slobodna i nezavisna, želi da se razvija, a da Srbi postanu brojniji i jači, da idu naprijed i da se budućim pokoljenjima omogući miran život i ljepša budućnost.

- Da bismo to postigli moramo biti složni i ujedinjeni, nastaviti naš put ka prosperitetu i sačuvati ugled kako srpskog naroda, tako i naše države, da bismo bili sposobni odgovoriti na sve izazove - rekao je Vučić.

On je naveo da je Vidovdan dan kada su se Srbi pokrenuli da odbrane svoju državu, kada su dobili istinske prave srpske, a ne mitske junake.

- To je dan slave, časti i dan pobjede. To treba da slavimo i toga se sjećamo i o tome učimo - navoe je Vučić.

On je istakao da je knez Lazar bio hrabar državnik i da je poginuo ne za "nebesko carstvo", nego za odbranu "svoje lijepe i jedine Srbije".

- U toj borbi da zaustavi Turke i jeste njegova veličina. Oni tog dana nisu izgubili, niti je Lazar žrtvovao sebe i vojsku i zemlju da zauzme mjesto u carstvu nebeskom, o čemu smo učili, nego se dogodio sukob u samoj Srbiji, mnogo prije Kosovske bitke, kada je država bila oslabljena, tako da je ni poraz ni pobjeda na Kosovu nisu mogli spasiti - dodao je Vučić.

On je ocijenio da Srbi ni do danas nisu izvukli pouke iz te nesloge srpskih velikaša, zbog koje Srbija na kraju poslije Kosova nije imala snage da se brani.

- I to je osnovna lekcija koju nam svaki Vidovdan saopštava, a mi je ne pamtimo - naveo je Vučić, dodajući da su Srbi ponovo platili cijenu za svoju lakovjernost u Drugom svjetskom ratu.

Vučić je rekao da Vidovdan ne smije da ostane samo mit, nego da postane jasna srpska istorija, precizna i tačna.

- Treba da postane temelj za gradnju budućnosti, drugačije i bolje i to ne na nebu, nego na zemlji, prelijepoj Srbiji, za koju su se na Kosovu borili i pobijedili. Za nebo su drugi zaduženi - istakao je.

Vučić je rekao da žrtva kneza Lazara i njegovih mučenika nije bila uzaludna i da je Srbija svoju slobodu osvojila, a ne dobila od velikih sila, te da je danas slobodna i ponosita, i, više nego ikada, na putu ekonomskog oporavka i boljitka.

- Srbija na tom putu nije i neće izgubiti sebe, niti sme, niti može. Zaboraviti kosovske junake bilo bi isto kao odreći se svog imena, porodice i predaka. Zaboraviti Principovo junaštvo slobodoljublje, bilo bi i više od toga. Neka je vječna slava svim stradalim Srbima u borbi za slobodu. Živjela Srbija - rekao je Vučić.

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava Vidovdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u Kosovskom boju 1389. godine.

Vidovdan je i državni praznik Srbije, koji se radno obilježava u spomen na Kosovski boj, koji se desio 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru, na Gazimestanu, i predstavlja sjećanje na poginule u svim ratovima.

Boj na Kosovu u kolektivnom sjećanju srpskog naroda simbolizuje slobodu, otpor tuđinu, njegovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva.

Spomenik kosovskim junacima, djelo srpskog vajara Đorđa Јovanovića, predstavlja simbol Kruševca, a otkriven je 28. juna 1904. godine, u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađođevića.

Izvor: SRNA