latinica  ћирилица
28/06/2017 |  14:15 | Autor: RTRS

ICMP traži nestale uz pomoć aplikacije

Međunarodna komisija za nestala lica predstavila je danas novu inicijativu za pronalaženje masovnih grobnica u BiH posredstvom aplikacije za prijavu lokacije skrivenih grobnica.
Međunarodna komisija za nestala lica - ICMP -
Međunarodna komisija za nestala lica - ICMP

Aplikacija će omogućiti da se anonimno ili sa kontakt podacima prijave lokacije na kojima se mogu nalaziti posmrtni ostaci nestalih lica, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Rukovodilac ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan Metju Holidej podsjetio je da je od 30.000 nestalih u BiH, do danas identifikovano 23.000, te da se još traži od 7.000 do 8.000 ljudi.

- Najveća prepreka je nedostatak pozudanih informacija o lokacijama masovnih grobnica. Јedan od alata za prijavu informacija je aplikacija "prijava lokacije", koju mogu koristiti svi koji imaju pristup internetu i prijaviti nestale u periodu od 1992. do 1995. godine - naveo je Holidej.

Direktor Odjeljenja ICMP-a za razvoj sistema baza podataka Adnan Rizvić objasnio je novinarima da će aplikacija omogućiti jednostavnu prijavu potencijalne masovne grobnice u BiH.

- Aplikacija je povezana sa "Gugl maps". Dovoljno je pronaći geografsko područje i prilikom pronalaska ukazati na moguću lokaciju masovne grobnice, te odgovoriti na određena pitanja - pojasnio je Rizvić.

On je dodao da se prije prosljeđivanja Institutu za nestalna lica i Tužilaštvu BiH informacija provjerava, da bi se utvrdila njena istinitost.

Član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH iz Prijedora Fikret Bačić rekao je da se u tom gradu traga za 860 tijela, te apelovao na sve građane BiH da prijave pojedinačne ili masovne grobnice.

Izvor: SRNA