latinica  ћирилица
28/06/2017 |  15:00 | Autor: RTRS

Linta: Donijeti rezoluciju protiv veličanja ustaštva u Hrvatskoj

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da bi Evropski parlament trebalo da donese rezoluciju protiv rehabilitacije i veličanja ustaštva ili hrvatskog nacifašizma u Hrvatskoj.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je, povodom odluke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori da podigne spomen-obilježje istaknutom ustaškom krvniku Јuri Francetiću, istakao da je to još jedan u nizu dokaza otvorene rehabilitacije nacifašizma u Hrvatskoj i zatražio od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da reaguje.

- Ministarstvo spoljnih poslova Srbije treba da zatraži od predsjednika Evropskog parlamenta, predsjedavajućeg Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta i šefova svih poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu da hitno donesu rezoluciju protiv rehabilitacije i veličanja ustaštva ili hrvatskog nacifašizma u Hrvatskoj - rekao je Linta.

On je naglasio da se tom rezolucijom od Hrvatske mora zahtijevati da donese oštre kazne i vodi politiku nulte tolerancije za promovisanje ustaške ideologije, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta je ukazao na to da nove zakonske mjere moraju nedvosmisleno da zabrane svako javno isticanje ustaških simbola, podizanje spomen-obilježja ustaškim zločincima iz Nezavisne Države Hrvatske, kao i teroristima poput Mire Barešića.

Novim zakonom bi, takođe, rekao je on, moralo biti zabranjeno ispisivanje ustaških grafita, pjevanje ustaških pjesama, uzvikivanje pozdrava "Za dom spremni!", djelovanje proustaških portala, emitovanje proustaških emisija, te izbacivanje ovakvih sadržaja iz hrvatskog obrazovanog programa.

HAZUD je najavila da će podići spomen-obilježje Јuri Francetiću, čuvenom koljaču i saradniku ustaškog vođe Ante Pavelića.

Iz HAZUD najavljuju da će Francetiću, kojeg nazivaju "istaknutim ustašom-antifašistom", podići spomenik na rodnoj kući u Otočcu 1. jula.

Izvor: SRNA