latinica  ћирилица
28/06/2017 |  16:56 | Autor: RTRS

Pjongjang želi smrtnu kaznu za Parkovu i Lija

Vlasti u Pjongjangu zaklele su se da će pogubiti bivšeg predsjednika Јužne Koreje Gun Hej Park, zajedno sa direktorom južnokorejske državne obavještajne službe zbog planova za ubistvo lidera Sjeverne Koreje Kim DŽong Una, prenijela je Centralna korejska novinska agencija.
Pjongjang - Foto: ilustracija
PjongjangFoto: ilustracija

Agencija prenosi da će iz Ministarstva državne bezbjednosti, Ministarstva bezbjednosti građana i iz kancelarije Јavnog tužioca u Sjevernoj Koreji tražiti smrtnu kaznu za Parkovu i bivšeg šefa obavještajne službe Bjong Ho Lija, koja "može da se izvrši bilo gdje i na bilo koji način".

Iz Pjongjanga su optužili Parkovu za sprovođenje tajne operacije "sa ciljem smjenjivanja vrhovnog sjevernokorejskog vođe", koja je počela krajem 2015. godine, a navodno ju je predvodila državna obavještajna služba Јužne Koreje.

U državnoj obavještajnoj službi u Seulu odbacili su optužbe protiv Parkove i Lija, prenosi AP.

Sjevernokorejske vlasti su u maju optužile obavještajne službe iz Јužne Koreje i SAD za neuspjeli pokušaj ubistva lidera Kim DŽong Una biohemijskim oružjem.

Parlament u Seulu je, nakon masovnih protesta građana, smijenio Parkovu sa funkcije predsjednika države i ona je uhapšena u martu zbog optužbi o podmićivanju.

Saopštenje Pjongjanga emitovano je samo nekoliko časova nakon što je predsjednik Јužne Koreje Mun DŽae In otputovao u SAD zbog sastanka sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, sa kojim će razgovarati i o nuklearnoj prijetnji Sjeverne Koreje.

Izvor: SRNA