latinica  ћирилица
29/06/2017 |  07:33 ⇒ 10:00 | Autor: RTRS

U Beogradu promocija knjige "Diverzija na tuzlanskom Trgu Kapija"

U Beogradu će biti promovisana knjiga "Diverzija na tuzlanskom Trgu Kapija", autora general-potpukovnika u penziji Ilije Brankovića.
Beograd - Foto: RTRS
BeogradFoto: RTRS

Knjiga je posvećena nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske Novaku Đukiću i, kako je najavljeno, daje odgovore na pitanja šta se zaista dogodilo 25. maja 1995. godine na tuzlanskom Trgu Kapija.

Autor u knjizi daje odgovore i na pitanja da li je general Đukić osuđen kao Srbin i politički krivac, dok je za sam zločin odgovoran neko drugi i da li je ovaj slučaj samo paradigma svih krivica za koje je srpska strana optužena u ratu u BiH, saopšteno je iz Doma Vojske Srbije.

Sud BiH osudio je generala Novaka Đukića da je kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske, 25. maja 1995. godine naredio granatiranje Tuzle, te da je zbog toga na Tuzlansokj kapiji ubijena 71 osoba.

Đukić je pušten iz zatvora u februaru 2014. godine, nakon što je Ustavni sud BiH, zbog pogrešne primjene zakona, ukinuo presudu, kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora, a Sud BiH mu je u junu 2014. godine smanjio kaznu na 20 godina.