latinica  ћирилица
29/06/2017 |  10:25 ⇒ 10:30 | Autor: RTRS

Dačić: Beograd želi iskreno da razgovara sa susjedima

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija želi sa susjedima iskreno da razgovara o svim otvorenim pitanjima i zajednički pronalazi rješenja koja će biti trajna i održiva.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić je u Beogradu na otvaranju konferencije "Nova međunarodna realnost - izazovi i perspektive", istakao da se Srbija zalaže za dijalog koji će dovesti do boljeg političkog i ekonomskog ambijenta u regionu, s ciljem obezbjeđivanja mira, stabilnosti i prosperiteta za sve građane.

- Srbija ostvaruje političku stabilnost i želi da na toj osnovi gradi svoju ekonomiju, privlači strane investicije, nadoknadi vrijeme koje je izgubljeno i doprinese stabilnosti regiona. Napredak svakog od nas u regionu treba da bude podsticaj ostalima, a ne ograničavajući faktor - rekao je Dačić.

On kaže da će Srbija nastaviti da podržava evropske aspiracije svojih susjeda i da sprovodi politiku vojne neutralnosti, štiteći i promovišući svoje nacionalne interese.

- Takva politika Srbiji omogućava da razvija saradnju i gradi odnose poverenja sa svim ključnim međunarodnim faktorima - naveo je Dačić.

On je dodao da je Srbija dokazala da je kredibilan i pouzdan partner, te da je čvrsto opredijeljena da u saradnji sa partnerima u svijetu doprinese suzbijanju prijetnji na regionalnom, evropskom i globalnom nivou.

Dačić je napomenuo da, zajedno sa svojim partnerima u regionu, Srbija snažno jača infrastrukturnu mrežu čitavog zapadnog Balkana, u najvećoj mjeri doprinosi saobraćajnom, energetskom, ekonomskom povezivanju, unapređenju saradnje mladih.

- U svojim nastojanjima Beograd dobija kontinuiranu podršku u međunarodnoj zajednici, koju će, nadam se, pratiti i snažnija podrška u evropskim integracijama - istakao je Dačić.

On je napomenuo da Srbija i dalje definiše punopravno članstvo u EU kao strateški nacionalni cilj.

Dačić ističe da za Srbiju i region poseban izazov predstavlja politika proširenja EU i posljedice i neizvjesnosti koje ona donosi, jer se Unija danas suočava sa krizom identiteta i preispitivanjem svrhe svoga postojanja.

- Svjesni smo svih tih brojnih izazova, ali smatramo da je očuvanje kredibilne politike proširenja, zasnovane na jasnim i ujednačenim kriterijumima, ključno kako za region kome geografski pripadamo, tako i za cjelokupnu Evropu - naveo je Dačić.

Što se tiče migrantske krize, Dačić je rekao da Srbija i dalje gaji nadu da će se zajedničkim angažovanjem pronaći sveobuhvatno i održivo rješenje na evropskom nivou, pri čemu je spremna da pruži svoj doprinos, ali i da preuzme dio obaveza.

- Ekonomske i demografske posledice krize još nije moguće u potpunosti sagledati, ali će u narednim godinama postati znatno jasnije - rekao je Dačić.

On kaže da Srbija smatra da su ciljevi i načela UN i dalje jednako aktuelni, kao što su suverena jednakost država, odricanje od upotrebe sile, nemiješanje u unutrašnje stvari drugih država, mirno rješavanje sporova i uvažavanje različitosti.

Dačić je ocijenio da zapadni Balkan mora u međusobnoj saradnji pronalaziti zajednički odgovor na globalne bezbjednosne izazove.

- Nažalost, kod većine građana danas preovlađuje osjećaj da je sveijt postao mnogo nesigurnije i opasnije mjesto za život - kaže Dačić.

Skup "Nova međunarodna realnost - izazovi i perspektive" organizovala je Fondacija Beogradski strateški dijalog.

Izvor: SRNA