latinica  ћирилица
29/06/2017 |  10:34 ⇒ 13:01 | Autor: RTRS

Ugljevik: Organizovan Sajam ženskog preduzetništva (VIDEO)

U cilju jačanja ženskog preduzetništva, ispred Centra za kulturu u Ugljeviku organizovan je Sajam rukotvorina, nakita, raznih predmeta od drveta ukrašenih dekupažom, proizvoda od meda i bilja.
Ugljevik: Sajam ženskog preduzetništva - Foto: RTRS
Ugljevik: Sajam ženskog preduzetništvaFoto: RTRS

Na 26 izložbeno-prodajnih štandova odlučne i preduzimljive majke, supruge, domaćice i djevojke izložile su svojih ruku djelo. Žene, kažu, mogu sve - bilo da rukotvorinama dopunjavaju budžet, ili im je to osnovni izvor prihoda. Јelica Todorović se bavila svim i svačim od poljoprivrednog tehničara, preko obućara, do mesara. Sada se posvetila tokarenju laminiranog drveta.

"Odlučila sam se za ovaj biznis kada sam ostala bez posla. Suprug mi pomaže u težim poslovima. Ovo je dobar način za zaradu", kaže Todorovićeva.

 Sajam su podržale i članice Aktiva žena Rudnika i Termoelektrane Ugljevik koje su izložile tkane i vezene predmete.

Svjetlana renovica, predsjednica ovog Aktiva istakla je da uvijek podržati ovukvu vrstu aktivnosti kako se ne bi zaboravila tradicija našeg naroda.

Žensko preduzetništvo u Ugljeviku nije dovoljno razvijeno - samo u manjem segmentu, pa je ovaj sajam prilika da se žene motivišu i da apliciraju za projekte EU.

Milorad Јovičić iz Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Ugljevik je istakao da su žene dosta preduzimljivije u odnosu na muškarce, te je to  potencijal koji treba iskoristiti.

Organizatorke ovog sajma su zadovoljne i ističu da su probile led - prvi sajam neće biti i posljednji, a sve u cilju promocije ženskog preduzetništva.

Štandove je obezbijedila opštinska uprava. Ženama će omogućiti da ponovo izlože svoje rukotvorine na Sajmu šljive, rakije i meda u septembru i ohrabre ih da ideju pretoče u samostalan biznis.

Organizatori Sajma su Kolo srpskih sestara ''Sveta Marija Magdalina'', Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Udruženje žena ''Iskra'', a generalni pokrovitelj opština Ugljevik.