latinica  ћирилица
29/06/2017 |  10:46 ⇒ 13:42 | Autor: RTRS

Podgorica: Majke najavile novi protest ako im ukinu naknade

Majke sa troje i više djece poručile su da će organizovati nove proteste ako poslanici Skupštine Crne Gore izglasaju Prijedlog zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda kojim se ukidaju njihove naknade.
Podgorica: Protest majki (Foto: e-vijesti) -
Podgorica: Protest majki (Foto: e-vijesti)

Poslanici Skupštine Crne Gore završili su raspravu o Prijedlogu zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda kojim se uređuje pravni status korisnica prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece i o Prijedlogu zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, o kojima će glasati kasnije.

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece provele su noć ispred zgrade Skupštine.

- Zapamtite, u julu vaše majke neće primiti naknadu koja im je obećana i koju su oni 9. januara pogazili! Oni hoće da 13.000 majki ostave bez ijednog centa, a njih 9.000 će imati manja primanja nego do sada - rekla je predsjednik Koordinacionog odbora majki Željka Savković.

Majke su pozvale Bošnjačku stranku, koja je sa Liberalnom partijom glasala za usvajanje zakona, da danas glasaju protiv ukidanja naknada.

Majke su počele proteste 16. februara, nakon izglasavanja dopuna i izmjena Zakona o dječijoj i socijalnoj zaštiti kojim su im naknade smanjene 25 odsto.

Ustavni sud je 19. aprila proglasio neustavnim i zakon kojim se naknade uvode, s tim da je stečeno pravo ostalo. Sud je obavezao Vladu da u naredna tri mjeseca reguliše pravni status 20.000 žena koje su uzele naknadu.

Pravo na doživotne naknade je, odlukom Skupštine, svedeno na mjesečna primanja od 264, odnosno 144 evra.

Izvor: SRNA