latinica  ћирилица
29/06/2017 |  13:30 | Autor: RTRS

"Konstitutivni narodi moraju biti proporcionalno zastupljeni u institucijama u cijeloj BiH"

Konstitutivni narodi i pripadnici ostalih moraju biti proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u cijeloj BiH, a to podrazumijeva i zastupljenost srpskog naroda u javnim organima Federacije BiH , rečeno je Srni u Kancelarija visokog predstavnika u BiH.
OHR - Foto: RTRS
OHRFoto: RTRS

Na pitanje Srne kako komentariše činjenicu da se u institucijama u FBiH ne poštuje ravnopravna zastupljenost konstitutivnih naroda, šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur rekao je da je pitanje zapošljavanja državnih službenika i namještenika u institucijama FBiH regulisano Ustavom tog entiteta, te nizom zakonskih akata kojima se garantuje proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda i grupe ostalih.

"Misija OEBS-a u BiH sarađuje sa svim nivoima vlasti u BiH i poziva na poštovanje zakonskih propisa i Ustava Federacije BiH", naveo je Mur u odgovoru Srni.

"Nezavisne novine" nedavno su objavile da je u većini ministarstava Vlade FBiH stalno zaposlen samo po jedan Srbin, a u pojedinim nijedan, što je suprotno Ustavu FBiH, kao i Zakonu o federalnim ministarstvima i drugim organima federalne uprave.

Isti izvor naveo je da u Ministarstvu saobraćaja i veza FBiH, od ukupno 46 zaposlenih, ima 29 Bošnjaka i 17 Hrvata, a nijednog Srbina.

Ista situacija je u Ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-otadžbinskog rata, gdje među 250 zaposlenih nema Srba.

U Ministarstvu prostornog uređenja, od ukupno 35 stalno zaposlenih, ima samo jedan Srbin, a tako je i u Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH. U Ministarstvu raseljenih lica i izbjeglica stalno je zaposleno dvoje Srba, a u Ministarstvu zdravstva četiri osobe srpske nacionalnosti.

U federalnom Ministarstvu pravde stalno je zaposleno troje Srba, a u Ministarstvu kulture i sporta pet.

Izvor: SRNA