latinica  ћирилица
29/06/2017 |  13:32 ⇒ 13:32 | Autor: RTRS

Dačić: Neprihvatljivo da se neko žali na ruski uticaj na Beograd

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija ne želi da izgubi nijednog prijatelja u svijetu i poručio da ne prihvata da se neko žali na ruski uticaj na Beograd.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

On je, reagujući na primjedbe zvaničnika zapadnih zemalja da Srbija "sjedi na dvije stolice", rekao da neke velike sile "sjede na mnogo više stolica" nego Srbija.

- Sve evropske zemlje sjede na bar pet stolica. Prvo gledaju šta će sa Amerikom, sa Kinom, Indijom, Afrikom, islamskim svijetom, Latinskom Amerikom. Nismo mi valjda jedini glupi. Ne želimo da izgubimo nijednog prijatelja - naveo je Dačić, prenose beogradski mediji.

On je istakao da ne prihvata da se zvaničnici zapadnih zemalja žale na ruski uticaj "jer su sami krivi" za to.

- Pitao sam američku administraciju da li se sjećaju ko je posljednji predsjednik koji je došao u Srbiju, ima li živih koji se toga sjećaju. Posljednji britanski premijer koji je došao u Srbiju je Margaret Tačer - rekao je Dačić i dodao da ljubav na daljinu nigdje ne funkcioniše, pa ni u politici.

Kada je riječ o regionu, Dačić kaže da je Beograd spreman na viši nivo saradnje upravo da bi se u Briselu predstavili kao region.

- Pitanje je koji su to zajednički interesi i o tome treba da se dogovaramo. Evropski komesar za proširenje Јohanes Han, koji je veliki pristalica ove ideje, rekao je da je to zajednički ekonomski prostor i mislim da je važno da u tome ne gledamo neke teorije zavjere, ruski uticaj na Balkanu i slično, svako ima neku svoju računicu, ali treba da se radi zajedno - rekao je Dačić.

Izvor: SRNA