latinica  ћирилица
29/06/2017 |  13:42 | Autor: RTRS

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv krijumčara oružjem

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Radomira Maksimovića, Olivera Pajdakovića i Bore Đurđića zbog organizovanog kriminala i učešća u međunarodnom krijumčarenju oružja zaostalog iz rata iz BiH u zemlje EU, saopšteno je iz Tužilaštva.
Tužilaštvo BiH - Foto: ilustracija
Tužilaštvo BiHFoto: ilustracija

Oni su optuženi da su postali pripadnici organizovane kriminalne grupe koju je organizovao državljanin BiH sa boravkom u Njemačkoj, te da su 2015. godine, zajedno sa drugim licima, učestvovali u pronalaženju i nabavljanju automatskih pušaka, pištolja, ručnih bombi, municije, mina i eksploziva, koje su, skrivajući ih u automobilima, krijumčarili u njemački grad Ahen i predavali državljaninu BiH koji boravi u Njemačkoj.

Oružje je potom prodavano kriminalnim licima na ilegalnom tržištu, radi koriššćenja u izvršenju krivičnih djela, ističe se u saopštenju.

Krijumčari su otkriveni i uhapšeni u akciji njemačke policije u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH, pravosudnim i policijskim agencijama BiH, a tom prilikom je ostvarena značajna međunarodna saradnja sa partnerskim institucijama Njemačke, te je u prijedlogu svjedoka predloženo saslušanje i stručnjaka za oružje i eksploziv iz Njemačke.

Izvor: SRNA