latinica  ћирилица
29/06/2017 |  14:15 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

"Istočna alternativa": Postaviti spomenik Čurkinu u Srebrenici

Aktivisti Udruženja građana "Istočna alternativa" zatražiće da bude uklonjeno na desetine bespravno podignutih bošnjačkih spomen-obilježja na području srebreničke opštine sa natpisima koji vrijeđaju srpski narod, ukoliko ne bude udovoljeno njihovom zahtjevu za postavljanje spomenika ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu u Srebrenici.
Predsjednik udruženja građana "Istočna ačternativa" Republike Srpske Vojin Pavlović - Foto: SRNA
Predsjednik udruženja građana "Istočna ačternativa" Republike Srpske Vojin PavlovićFoto: SRNA

Predsjednik Udruženja Vojin Pavlović smatra da se prioritetno mora ukloniti spomen-ploča koju su bespravno postavila bošnjačka udruženja na školskom igralištu u Srebrenici.

Aktivisti Udruženja građana "Istočna alternativa" danas su lijepili plakate sa pozivom građanim da 8. jula u 11.00 časova prisustvuju postavljanju spomen-obilježja Čurkinu u srebreničkom gradskom parku.

Pavlović je podsjetio da je spomen-obilježje već završeno i dopremljeno u Srebrenicu, te da će tog datuma biti postavljeno, iako nisu dobili saglasnost opštine za to.

"U februaru smo podnijeli zahtjev načelniku opštine Mladenu Grujičiću za izdavanje lokacijske dozvole za postavljanje spomen-obilježja Čurkinu u Srebrenici. On mi je rekao da je to dobra ideja, ali da bi najbolje bilo da se obilježje postavi u crkvenoj porti. To sam odbio i rekao je da se obratim Skupštini opštine za saglasnost što sam učinio 21. marta", kaže Pavlović.

On ističe da nije prihvatio da se obilježje postavlja u porti crkve jer Čurkin nije bio vladika ili vjerski službenik, nego svjetski diplomata.

Pavlović kaže da opštinska administracija za tri mjeseca nije odgovorila na zahtjev Udruženja, čiji aktivisti smatraju da ovo ćutanje kao znak odobravanja i zato će 8. jula postaviti spomen-obilježje.

"Odlučili smo se da obilježje postavimo 8. jula jer je to datum kada je Čurkin uložio veto u UN na sramnu jednostranu rezoluciju Velike Britanije o Srebrenici, čime je sačuvao mir na ovim prostorima i zbog svi u BiH treba da mu budemo zahvalni", ističe Pavlović.

Govoreći o zaslugama Vitalija Čurkina, Pavlović napominje da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prije dva dana posthumno odlikovao ovog ruskog diplomatu jednim od najvećih odlikovanja Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem za doprinos miru i zasluge što se glas srpskog naroda čuo u UN.

Izvor: SRNA